«Є фатальним і вимагає засудження» - МЗС Польщі відреагувало на привітання кірілу

«Є фатальним і вимагає засудження» - МЗС Польщі відреагувало на привітання кірілу

Укрінформ
Привітання глави Польської автокефальної православної церкви (ПАПЦ) митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави на адресу глави рпц кіріла "є фатальним і вимагає засудження".

Про це в інтерв’ю радіо RMF заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський, передає Укрінформ.

“Це абсолютно фатальна ситуація, яка заслуговує на максимальне засудження”,- підкреслив польський дипломат.

За його словами, зараз вимагають засудження усі ті, хто сьогодні стає на боці путіна, попри те, чи хтось є світською чи духовною особою, православним, католиком чи атеїстом.

“Сьогодні це питання морального вибору: якщо хтось підтримує путіна, то він ставить себе за дужки будь-якої релігії, адже гідність і право на життя там (Україні – ред.) порушується тими, хто нібито є захисником віри і православ’я”,- наголосив Яблонський.

Читайте також: В Угорщині з’явилася нова громада УГКЦ

Він зауважив, що ця ситуація ставить у неприємну ситуацію польських православних вірян, які прекрасно знають, якою є причина російської агресії в Україні.

“Це зовсім не боротьба за захист віри, як це намагається представити російська церква, а імперська агресія”,- наголосив Яблонський.

Польський дипломат також зауважив, що глава ПАПЦ Сава в минулому співпрацював з комуністичними спецслужбами.

Він додав, що намагання дозволити росії зберегти обличчя в результаті війни є найгіршим сценарієм розвитку подій.

“Збереження агресором обличчя в результаті цієї війни було би найгіршим сценарієм не лише для нашої безпеки, але й у глобальному вимірі. Це би показало іншим потенційним агресорам, що так можна діяти”,- підкреслив польський дипломат.

Читайте також: Глава УГКЦ передав Папі Римському список полонених медиків, більшість – із «Азовсталі»

За його словами, важливо, щоб росія програла у цій війні, вона “не зберегла обличчя”, і щоб москва відчула на собі наслідки, і всі усвідомлювали: якщо хтось порушує міжнародне право і здійснює воєнні злочини – понесе відповідне покарання.

Як зауважив Яблонський, санкції проти росії потрібно допрацювати, щоб вони були щільними, і росія не мала можливості їх оминати.

Заступник глави МЗС РП підкреслив, що санкції впливають на російську економіку, особливо оборонно-промисловий сектор. За його словами, якщо б їх не було, то росія була би у змозі швидше виробляти сучаснішу зброю, адже мала б доступ до сучасних технологій. Натомість, зараз росія має ще багато пострадянської зброї, але дуже обмежений доступ до новітніх технологій, хоча вона намагається завозити комплектуючі з інших країн контрабандою.

Яблонський підкреслив, що потрібно накладати санкції на осіб та компанії, які допомагають росії обійти санкції.

Як повідомляв Укрінформ, у вітальному листі глави ПАПЦ на адресу кіріла гундяєва з приводу з 14-річчя його інтронізації, розміщеному на офіційному сайті рпц, підкреслюється, що “ворогу віри не подобається церковна стабільність, він намагається її зруйнувати”.

Читайте також: РНБО запровадила санкції проти 22 російських церковників

“Те, що сталося в Україні, наочно свідчить про це. Однак cила Божа велика, вона непереможна. Глибоко віримо, що зло, яке руйнує Божественний церковний організм, буде знищене Христом - Переможцем смерті та пекла”,- йдеться в листі митрополита Сави на адресу гундяєва.

На цей лист також відреагувало Посольство України в Польщі. Посол України в РП Василь Зварич назвав таку форму привітання “соромом і ганьбою”, зазначаючи, що цей лист був написаний “ворогами Польщі”.

З 24 лютого росія здійснює повномасштабну агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-