СБУ затримала двох російських «агентів проникнення», які здавали ворогу позиції ЗСУ

СБУ затримала двох російських «агентів проникнення», які здавали ворогу позиції ЗСУ

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України викрила двох російських «агентів проникнення», які вели на користь ворога розвідувально-підривну діяльність на території Одеської та Донецької областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Одним зі зловмисників виявився житель Харківської області, завербований кадровим співробітником федеральної служби безпеки російської федерації на початку повномасштабного вторгнення. Виїхавши до Сумської області як внутрішньо переміщена особа, він мобілізувався до лав українських Збройних сил, де проводив проти України розвідувально-підривну діяльність.

Так, після військкомату чоловік був направлений до навчального центру в Житомирській області. Встановлено, що, перебуваючи на території установи, він збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано «вивчав» систему охорони військового об’єкта. Згодом мобілізованого передислокували у складі підрозділів українських військ на територію Донецької області, де він продовжив збирати розвідувальну інформацію на користь російських загарбників. Ворожого агента цікавили місця базування та маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ в районах Слов’янська і Краматорська.

За даними СБУ, до злочинної діяльності фігурант залучив свого земляка, який після початку повномасштабної війни разом із ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом перебрався до Одеської області. Поплічник ворожого агента отримав відповідний інструктаж і почав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні, насамперед намагаючись виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ. Для цього він об’їжджав місцевість і приховано спостерігав за українськими об’єктами.

Слідство встановило, що обидва зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості. Крім того, вони постійно підшукували «однодумців» для їхнього подальшого залучення до негласної співпраці з фсб. У «зоні особливої уваги» агентів були колишні військові та жінки, які проживали у прифронтових районах на півдні та сході України.

Обидва зловмисники затримані на спробах чергової передачі загарбнику закритих відомостей. Під час обшуків за місцями перебування затриманих правоохоронці виявили смартфони з доказами законспірованого листування із представником російської спецслужби.

Читайте також: Затримали агента рф, який готував ракетний удар по електропідстанціях на заході України

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Фігурантам оголошена підозра. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, раніше контррозвідники викрили агента головного управління генерального штабу збройних сил рф у прифронтових районах Донецької області. Ним виявився депутат Сіверської міської ради від забороненої в Україні партії «Опозиційна платформа — за життя» (ОПЗЖ).

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-