Представник Ічкерії заявив про скликання установчої конференції Гірської республіки

Представник Ічкерії заявив про скликання установчої конференції Гірської республіки

Укрінформ
Чеченський державний діяч Ахмед Закаєв заявив, що уряд Чеченської республіки Ічкерія організовує установчу конференцію, щоб відновити Гірську республіку, яку було проголошено 105 років тому.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на виступ Закаєва на 5-му Форумі вільних народів у Брюсселі.

«Наш уряд цього року, 11 травня, до 105-ї річниці створення Гірської республіки, планує провести установчу конференцію (або збори) для того, щоб реанімувати та відновити це державне утворення», – сказав Закаєв.

Читайте також: У Раді створили міжфракційне об'єднання «Вільна Ічкерія»

Він нагадав, що головна імперська установка росії щодо кавказців, незважаючи на зміну політичного устрою, зміну царів, генсеків та президентів, не змінювалася. Її суть – «підкорити чи винищити». Тому сьогодні дедалі очевидною стає необхідність демонтажу російської держави, перебудови росії.

«Вважаю виключно важливим повернутися до проєкту Гірської республіки, яка свого часу була визнана десятками країн міжнародної спільноти», – наголосив представник Ічкерії.

Він заявив, що цей проєкт найближчим часом буде представлений у Вашингтоні та Брюсселі, і сподівається, що він буде позитивно прийнятий.

Офіційно незалежність Гірської республіки, до якої увійшли республіки Північного Кавказу, проголошено 11 травня 1918 року на мирній конференції в Батумі. Її територія охоплювала 125 тисяч кв. км із населенням близько 2,9 млн осіб. «У світлі агресії росії, що триває сьогодні, в Україні глибоко символічний союз УНР і Гірської республіки. 1919 року було підготовлено Договір між Директорією УНР та союзним парламентом Гірської республіки», – сказав Закаєв.

Ця республіка була визнана низкою країн. Однак зберегти її незалежність тоді не вдалося. Останнім часом після початку 28 років тому російсько-чеченської війни росія змогла окупувати Чеченську республіку і насадити в ній колабораціоністський уряд. «Але зламати боротьбу чеченського народу за свою незалежність (росія – ред.) не змогла. Успішно працює уряд Чеченської республіки Ічкерія у вигнанні… Чеченці з великою наснагою сприйняли визнання українською Радою факт окупації росією території ЧРІ», – сказав представник Ічкерії.

За його словами, чеченці впевнені у тому, що перемога України у війні проти росії дозволить деокупувати територію Чеченської республіки та відновити свою державність. «Наразі найкращі представники окупованих народів Кавказу воюють на українському фронті, відбиваючи атаки ворога та звільняючи окуповані землі України. Є впевненість, що мужня і героїчна відсіч української армії російським загарбникам і світова підтримка народу України, що бореться, зламає хребет російським агресорам», – наголосив Закаєв.

Читайте також: Ічкерія визнала Голодомор геноцидом українського народу

31 січня у будівлі Європейського парламенту в Брюсселі проходить 5-й Форум вільних народів постросії. Його тема – «Імперська росія: завоювання, колонізація та геноцид. Перспективи деімперіалізації та деколонізації». Захід організовано у співпраці з фракцією Європарламенту «Європейські консерватори та реформісти», насамперед – депутатами ЄП Ганною Фотигою та Космою Златовським (Польща).

Як повідомлялося, 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України визнала Ічкерію тимчасово окупованою росією.

Фото: КиївВлада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-