Столтенберг має значні шанси залишитися на чолі НАТО – ЗМІ

Столтенберг має значні шанси залишитися на чолі НАТО – ЗМІ

Укрінформ
Продовження терміну Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО восени нинішнього року є одним із найбільш вірогідних варіантів, однак не виключається, що на цій позиції опиниться інша людина.

Про це йдеться в публікації Politico, оприлюдненій у понеділок, передає Укрінформ.

«Союзники (по НАТО – ред.) зрештою можуть перестрахуватися й залишити Столтенберга», - зазначає видання.

У цьому зв’язку наводиться висловлювання одного з високопоставлених європейських дипломатів: «Продовження терміну Столтенберга є найбільш згадуваним варіантом».

Читайте також: Столтенберг закликав Південну Корею посилити військову підтримку України

Далі, за можливістю очолити НАТО, визначається група, до якої входять прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас і міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес. Вони також згадуються достатньо часто, щоби претендувати на цю посаду.

До третьої групи, чиї імена не так часто називаються в дискусіях у Брюсселі, входять прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, президент Словаччини Зузана Чапутова, а також президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн з Німеччини.

Читайте також: Столтенберг обговорив із прем'єром Швеції посилення підтримки України

З одного боку, Єнс Столтенберг продемонстрував твердий підхід у об’єднанні західних союзників на протидію рф та підтримку України. З іншого боку, у НАТО існує тиск, що раніше всі генсеки були чоловіками, тож зараз настав час для жінки. Деякі країни також наполягають на принципі географічного різноманіття.

Читайте також: Генсек НАТО та президент Ізраїлю висловили підтримку Україні

Як повідомлялося, нинішній термін Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО триматиме до вересня 2023 року, якщо він не буде переобраний на наступний термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-