У Фінляндії не виключають причетності росії до спалення Корану у Швеції

У Фінляндії не виключають причетності росії до спалення Корану у Швеції

Укрінформ
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто не виключає причетності росії до спалення Корану під час акції протесту у Швеції минулого тижня, через що Туреччина відмовилась підтримати вступ цієї країни до НАТО.

Про це з посиланням на інтерв’ю Хаавісто фінському телеканалу YLETV1 повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ. 

«У цьому епізоді порушується питання про те, чи намагається якась третя сторона «помішувати в горщику», наприклад, росія, чи інша сторона, яка виступає проти членства (Фінляндії і Швеції – ред.) в НАТО і вдається до провокацій, щоб перешкодити цьому», - сказав Хаавісто.

За його словами, правоохоронці досліджують потенційні зв’язки з росією Расмуса Палудана, ультраправого активіста, який спалив священну книгу мусульман у центрі Стокгольма, і вже «були знайдені певні зв’язки в його оточенні».

Хоча уряд Швеції публічно не коментував жодного зв’язку між Палуданом і росією, прем’єр-міністр Ульф Крістерссон цього тижня зазначив, що є сили, які хочуть утримати його країну від вступу до Альянсу.

«Існують сили як у Швеції, так і за її межами, які хочуть перешкодити членству Швеції в НАТО, тому нам потрібно бачити провокаторів, які намагаються погіршити відносини Швеції з іншими країнами», - сказав Крістерссон. 

Наразі лише Туреччина та Угорщина, двоє з 30 держав-членів НАТО, не ратифікували заявки Фінляндії і Швеції. При цьому, висловлювання президента Реджепа Тайїпа Ердогана взагалі ставлять під сумнів перспективи приєднання Швеції до Альянсу. 

Оскільки чергові вибори в Туреччині очікуються в середині травня, Ердоган прагне заручитися підтримкою релігійних консерваторів у своїй країні і блокуватиме будь-який рух Швеції до НАТО.

«Загальна думка полягає в тому, що Туреччина бере тайм-аут щодо вступу Швеції до НАТО і повернення до цієї теми можливе лише після травневих виборів», — сказав Хаавісто.

Він також додав, що вважає малоймовірним приєднання Фінляндії до Альянсу раніше Швеції, хоча на початку тижня говорив, що таке можливо.

Читайте також: Посла Данії в Туреччині викликали до МЗС через дозвіл на спалення Корану

Хаавісто також зауважив, що попри призупинення офіційних переговорів між трьома країнами, Фінляндія продовжує підтримувати зв’язок із Туреччиною і він розмовляє зі своїм колегою Мевлютом Чавушоглу «кожного разу, коли щось відбувається на міжнародній арені».

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина скасувала тристоронню зустріч з розширення НАТО через інцидент у Стокгольмі з публічним спаленням Корану.  

Фото: Jonas Gratzer/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-