У Чехії завершилося голосування на виборах президента

У Чехії завершилося голосування на виборах президента

Укрінформ
У Чехії в 14.00 за місцевим часом завершилося голосування в другому турі на виборах президента республіки. Про це повідомляє Укрінформ.

Попередні результати другого туру стануть відомі вже в другій половині дня, а офіційні будуть оголошені у вівторок Державною виборчою комісією. З 1 по 10 лютого хід і результати обох турів виборів можна буде оскаржити у Вищому адміністративному суді.

За пост глави держави змагалися 61-річний генерал у відставці, ексглава Генштабу армії ЧР і колишній голова Військового комітету НАТО Петр Павел, який отримав у першому турі 35,40% голосів, і 68-річний експрем’єр і мільярдер Андрей Бабіш, голоси якому віддали 34,99 відсотки виборців.

У Чехії немає «дня тиші», тож обидва кандидати продовжували переконувати виборців – поїздками по регіонах і через соцмережі - буквально до останньої хвилі.

Читайте також: Вибори в Туреччині відбудуться на місяць раніше, ніж планувалося - Ердоган

Як повідомляв Укрінформ, президентські вибори відбуваються раз на п'ять років, парламентські - раз на чотири роки, якщо не були оголошені дострокові вибори.

Вибори в Сенат відбуваються раз на два роки.

У Палаті депутатів засідають 200 осіб, у Сенаті - 81.

Виборчим правом володіють усі громадяни Чеської Республіки, які досягли 18-річного віку. Вони обирають своїх кандидатів до парламенту, крайових і міських представництв, а також, оскільки є громадянами Європейського Союзу, мають право обрати представників до Європейського парламенту.

З 2013 року президент обирається шляхом прямого голосування, і саме на прямих президентських виборах було зафіксовано найбільшу активність виборців.

Фото: Michal Růžička, MAFRA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-