Міністри країн ЄС зустрілись у Стокгольмі – говорили про покарання рф за злочини, скоєні в Україні

Міністри країн ЄС зустрілись у Стокгольмі – говорили про покарання рф за злочини, скоєні в Україні

Укрінформ
Учасники неформальної Ради міністрів ЄС з питань юстиції, що відбулася сьогодні в Стокгольмі, вирішили підвищити взаємодію у боротьбі з організованою злочинністю та поєднати зусилля для притягнення до відповідальності росії за її злочини на території України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в повідомленні на сайті Шведського головування ЄС за підсумками зустрічі. 

«У п’ятницю 27 січня міністри юстиції країн ЄС зустрілися у Стокгольмі в рамках неформальної зустрічі ЄС з питань внутрішніх справ та юстиції. Під час зустрічі головна увага була зосереджена на судовій взаємодії у боротьбі з організованою злочинністю, а також на тому, щоб забезпечити відповідальність за основні міжнародні злочини, що скоєні в Україні. У зустрічі взяв участь міністр юстиції України, який проінформував (міністрів ЄС) про сучасний розвиток ситуації», - йдеться у повідомленні. 

Читайте також: В НАТО згадали жертв Голокосту та про російські злочини в Україні

Як зазначається, міністр юстиції України Денис Малюська взяв участь у зустрічі дистанційно, довів поточну ситуацію в умовах російського військового вторгнення та виклав власні погляди щодо можливості судового переслідування за основні міжнародні злочини, що скоєні окупантами на території України. Офіс Генерального прокурора Швеції та прокурор Шведської судової палати з воєнних злочинів поділилися власним досвідом попередньої практики розслідування воєнних злочинів. Європейське агентство Євроюст ознайомило міністрів із оновленою базою даних щодо доказів воєнних злочинів в Україні.  

«Ми вимагатимемо повної відповідальності за жахливі злочини, що були скоєні в Україні. Не буде жодної безкарності за ці злочини», - наголосив міністр юстиції Швеції Гуннар Строммео. 

Читайте також: Формула миру, спецтрибунал і санції проти рф: Кулеба провів розмову з главою МЗС Литви

Як повідомляв Укрінформ, кілька країн ЄС разом із Генеральною прокуратурою України утворили спільну групу з розслідування воєнних злочинів рф в Україні. До консультативної допомоги та збору доказів таких злочинів долучився персонал допоміжної дорадчої місії ЄС в Україні.  ЄС ухвалив зміни до положення про діяльність агентства Євроюст, що дозволяє накопичувати, зберігати, аналізувати та використовувати докази воєнних злочинів росії в Україні. Також ЄС активно підтримує зусилля прокурора міжнародного кримінального суду в Гаазі у розслідуванні таких злочинів, та виступає за створення спеціалізованої прокуратури в Гаазі для притягнення до відповідальності політичних та військових керівників рф за злочин агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-