США засудили утиски громадських організацій і медіа в росії

США засудили утиски громадських організацій і медіа в росії

Укрінформ
Сполучені Штати засудили примусове припинення діяльності в рф московської Гельсінської групи, а також тиску на Фонд Андрія Сахарова й видання Meduza, та закликали кремль припинити утиски, а також агресивну війну проти України.

Про це йдеться в офіційній заяві речника Державного департаменту США, поширеній у п’ятницю, передає Укрінформ.

«Придушення кремлем незалежного громадянського суспільства та медіа вдома створює атмосферу безкарності, яка уможливлює його агресію проти сусідів»,- зазначається в документі. 

При цьому наголошується, що рішення кремля ліквідувати московську Гельсінську групу посилює репресії проти захисників прав людини, а також свободи слова. У цьому контексті також згадується недавнє визнання росією «небажаними» Фонду Андрія Сахарова та інформаційного видання Meduza, що, фактично, «оголошує їхню діяльність в рф поза законом».

Читайте також: Пропаганда кремля щодо війни проти України не матиме успіху - ЄС

У цьому контексті в Держдепартаменті США підтвердили солідарність із правозахисниками, незалежними журналістами й прихильниками демократії в росії, які попри ризик продовжують свої зусилля.

«Ми закликаємо до безумовного звільнення сотень політичних в’язнів, яких рф продовжує утримувати, включно з тими, кого позбавили волі за принципову позицію проти агресивної війни уряду рф проти України»,- наголошується в документі.

У заяві також міститься заклик до уряду росії «припинити жорстоку агресію за кордоном та акти репресій всередині країни, які порушують міжнародне право, а також суперечать принципам Гельсінського Заключного акту щодо поваги до суверенітету та територіальної цілісності держав і прав людини всіх людей».

Як повідомлялося, напередодні суд москви ухвалив рішення ліквідувати найстарішу правозахисну організацію рф – московську Гельсінську групу (МГГ). Група була заснована в 1976 році з метою сприяння практичному виконанню всіх міжнародно-правових зобов'язань срср у сфері прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-