У Берліні заперечують, що Шольц висував Байдену умови для постачання танків Україні

У Берліні заперечують, що Шольц висував Байдену умови для постачання танків Україні

Укрінформ
Німеччина не ставила Сполученим Штатам Америки умов щодо постачання танків Україні.

Про це заявив речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт на брифінгу в п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ніколи не було вимоги, що якщо щось буде зроблено, то може бути зроблено інше… Мені важко уявити, щоби німецький канцлер диктував американському президенту будь-які умови», - заявив Гебештрайт, коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що нібито канцлер Шольц висунув Байдену умову для постачання німецьких танків Leopard 2 Україні – якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams.

Речник нагадав принципи, яких Берлін дотримується з весни минулого року при наданні військової допомоги Україні: підтримувати Україну всіма силами; не допустити втягування НАТО та Німеччини окремо у війну; надавати допомогу в тісній координації з партнерами, насамперед США; діяти разом з партнерами та ніколи одноосібно. За його словами, щоразу, коли відбувався «якісний» скачок у поставках військової техніки, ці кроки узгоджувалися з союзниками, насамперед Вашингтоном.

Гебештрайт зазначив, що Німеччина з кінця лютого 2022 року пройшла шлях від поставок Stinger до Patriot. Він зауважив, що по різних видах озброєння немає однозначного «так» або «ні», а треба постійно оцінювати ситуацію. Рішення про поставки БМП Marder було ухвалено лише 2 тижні тому, «всі наступні кроки потребують часу», заявив він.

Гебештрайт вкотре повторив, що не має інформації щодо офіційного запиту від Польщі з проханням дозволити передачу танків Leopard, якими вона володіє.

Читайте також: У Рамштайні не схвалили рішення про танки для України

Як передавав Укрінформ, напередодні глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Польща має намір передати танки Leopard 2 Україні попри те, яким буде рішення Берліна як країни-виробника цієї техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-