Іран нарощує обсяги експорту нафти попри санкції США – Reuters

Іран нарощує обсяги експорту нафти попри санкції США – Reuters

Укрінформ
Попри санкції США, експорт іранської нафти за останні два місяці 2022 року зріс, досягнувши максимуму в близько 1,2 мільйона барелів на день, і зберігає потенціал для подальшого зростання у 2023 році.

Про це з посиланням на дані профільних компаній нафтового ринку повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Видання нагадує, що в 2018 році після рішення Адміністрації президента США Дональда Трампа вийти з ядерної угоди 2015 року з Іраном Штати відновили санкції і наклали обмеження на експорт іранської нафти.

Під час каденції президента Джо Байдена, який прагнув відновити ядерну угоду, експорт почав збільшуватись і продовжував зростати, навіть попри зупинку переговорів і конкуренцію з боку російської сирої нафти, яка продається зі значними знижками.

Читайте також: ЄС готує нові санкції проти білорусі, Ірану та інших спільників кремля – фон дер Ляєн

За попередніми оцінками учасників ринку, експорт сирої нафти з Ірану в грудні 2022 року становив у середньому 1,2 мільйона барелів на день, що на 42 тисячі барелів на день більше, ніж у листопаді, й на 130% більше, ніж роком раніше, та є найвищим показником 2022 року.

Найбільшим покупцем іранської нафти залишається Китай, якому підсанкційний Тегеран продає сиру нафту за підробними документами, щоб приховати її справжнє походження й убезпечити Пекін від претензій США.

Крім того, минулого року Іран наростив співпрацю з Венесуелою, яка також перебуває під американськими санкціями, надсилаючи їй свою легку нафту для подальшої переробки та окремі хімічні компоненти, необхідні при виробництві сирої нафти, придатної для експорту.

Читайте також: Після страти свого громадянина Британія тимчасово відкликає посла з Ірану

Видання зауважує, що після виходу Сполучених Штатів із ядерної угоди та відновлення антиіранських санкцій, експорт сирої нафти з Ірану впав до 100 тисяч барелів на добу в 2020 році з понад 2,5 млн барелів на добу в 2018 році, що призвело до різкого погіршення соціально-економічної ситуації в Ісламській Республіці.

Як повідомлялося, у грудні після обмежень, запроваджених проти рф через її агресію проти України, експорт сирої нафти з росії упав до найнижчого рівня за 2022 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-