Парламент Казахстану позбавив недоторканності родину Назарбаєва

Парламент Казахстану позбавив недоторканності родину Назарбаєва

Укрінформ
Парламент Казахстану у п’ятницю проголосував за скасування закону, який надавав найближчим родичам колишнього президента Нурсултана Назарбаєва імунітет від кримінального переслідування, та позбавив його статусу лідера нації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Відтепер правоохоронні й судові органи Казахстану отримують повноваження проводити розслідування стосовно близьких родичів експрезидента, які володіють значними статками.

Водночас сам Назарбаєв збереже імунітет від кримінального переслідування, оскільки ця норма передбачена конституцією країни.

Назарбаєв, якому наразі 82 роки, керував багатою на нафту державою Центральної Азії 30 років, із 1989 по 2019 рр., створив власний культ особи, а після відставки зберіг широкі повноваження і вплив на державну владу Казахстану.

Читайте також: Вірменія відмовилася проводити навчання ОДКБ на своїй території

Своїм наступником Назарбаєв призначив близького соратника Касима-Жомарта Токаєва, але на початку минулого року, коли в Казахстані спалахнули протести, які Токаєв назвав спробою державного перевороту, чинний президент вступив у жорстку конфронтацію з Назарбаєвим.

Після стабілізації ситуації в країні Токаєв домігся усунення ставлеників і родичів Назарбаєва з високих державних посад, у першу чергу, в правоохоронних органах, службі безпеки та збройних силах. Деякі з них, як наприклад племінник Назарбаєва Кайрат Сатибалди, були затримані та звинувачені в розкраданні коштів держави чи підконтрольних державі компаній.

Проте найближчі родичі експрезидента до цього часу користувалися імунітетом завдяки закону, який також надавав йому статус Єлбаси або народного лідера і передбачав пожиттєву грошову допомогу та державну охорону.

Три доньки експрезидента володіють широким спектром бізнесів, і одна з них, Дінара Кулібаєва, впродовж багатьох останніх років незмінно входить до рейтингу журналу Forbes як одна з найбагатших людей Казахстану.

Читайте також: Казахстан передав Україні 41 генератор для лікарень

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Конституційний суд Казахстану постановив, що закон про першого президента – Єлбаси, Нурсултана Назарбаєва, втратив чинність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-