У Казахстані втратив чинність закон про лідера нації Назарбаєва

У Казахстані втратив чинність закон про лідера нації Назарбаєва

Укрінформ
У Казахстані втратив чинність закон про першого президента - Єлбаси, Нурсултана Назарбаєва.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Vlast.kz.

Конституційний суд вважає, що після проведеного республіканського референдуму від 5 червня 2022 року, під час якого громадяни схвалили виключення конституційно-правових засад існування Конституційного закону "Про першого президента Республіки Казахстан - Єлбаси" та інші згадки про першого президента в Конституції, збереження Конституційного закону в чинному законодавстві не узгоджується з оновленою редакцією Конституції.

Читайте також: Племінника Назарбаєва засудили до 6 років в'язниці

"Наразі в Конституції Республіки Казахстан відсутні правові підстави для збереження Конституційного закону "Про першого президента Республіки Казахстан - Єлбаси" в чинному праві Республіки, у зв'язку з чим він підлягає визнанню таким, що втратив чинність", - сказано в постанові.

Постанова набуває чинності з дня її ухвалення, є загальнообов'язковою на всій території Казахстану, остаточною і оскарженню не підлягає.

З Конституції також було виключено положення про статус і повноваження першого президента, про довічне членство в Конституційній раді, про незмінність статусу першого президента - Єлбаси, про непоширення на нього обмеження щодо обрання президентом понад два рази поспіль.

Читайте також: McDonald's призупиняє роботу в Казахстані

Цей закон містить суттєві привілеї для Нурсултана Назарбаєва і членів його сім'ї. Зокрема, він наділив Назарбаєва недоторканністю - він не може бути притягнутий до відповідальності за дії, вчинені в період виконання ним президентських повноважень, недоторканним є його майно і власність членів сім'ї, які живуть із ним.

Водночас видання пише, що втрата закону не позбавить Назарбаєва недоторканності, вона, як і раніше, гарантована Конституцією. Водночас недоторканність втратять члени сім'ї, які проживають разом із ним, які, згідно з цим законом, теж мали недоторканність від кримінального переслідування.

Крім іншого, закон містив норми про утримання колишнього президента коштом бюджету, надання держохорони - йому і членам його сім'ї, а також низку пільг.

Як повідомлялося, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запропонував реформувати Конституцію країни після придушення заворушень у січні 2022 року.

ФОТО ELBASY.KZ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-