Останні вісім років були найтеплішими в історії - кліматологи

Останні вісім років були найтеплішими в історії - кліматологи

Укрінформ
Служба моніторингу клімату ЄС заявила, що останні вісім років були найтеплішими за всю історію спостережень.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на RFI.

За даними Служби з питань зміни клімату Copernicus, 2022 рік, коли сталася низка безпрецедентних природних катаклізмів, став п’ятим найтеплішим роком від початку ведення записів у 19 столітті. Наразі найспекотнішими роками в усьому світі є 2016, 2020, 2019 і 2017 роки в порядку спадання.

Пакистан і Північна Індія торік постраждали від двомісячної весняної спеки, коли температура перевищила 40°C. Після цього третину Пакистану охопили повені.

У Франції, Великій Британії, Іспанії та Італії фіксували нові рекорди середньої температури у 2022 р., а Європа в цілому пережила другий найспекотніший рік за всю історію, йдеться у щорічному звіті Copernicus.

При цьому на континенті спостерігалася сильна посуха.

За останні 30 років температура в Європі зросла більш ніж удвічі порівняно з середньосвітовою, причому регіон демонструє найвищий темп зростання з-поміж усіх континентів.

«2022-ий став ще одним роком кліматичних екстремальних ситуацій у Європі та в усьому світі. Ці події підкреслюють, що ми вже відчуваємо на собі руйнівні наслідки глобального потепління», — заявила заступник керівника служби зміни клімату Copernicus Саманта Берджесс.

У великих районах Близького Сходу, Китаю, Центральної Азії та Північної Африки також спостерігалося безпрецедентне тепло у 2022 році.

Китай та Західна Європа заявили про негативний вплив погодних умов на сільське господарство, річковий транспорт і управління енергією.

Читайте також: У Києві 2022-й став сьомим найтеплішим роком за майже півтора століття

У полярних регіонах Землі минулого року також зафіксовано рекордні температури.

Концентрації в атмосфері двох основних парникових газів, які спричиняють глобальне потепління – вуглекислого газу (CO2) і метану (CH4) – зростали протягом десятиліть і досягли рекордних рівнів, зазначають експерти.

Рівень CO2 зріс до 417 ppm — найвищого за понад два мільйони років. Рівень метану зріс до 1894 частинок на мільярд, чого не спостерігалося впродовж 800 тисяч років.

«Концентрація в атмосфері продовжує зростати без ознак уповільнення», — сказав директор служби моніторингу атмосфери Copernicus Венсан-Анрі Пеш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-