Швеція готова допомогти НАТО патрулювати в Чорному морі

Швеція готова допомогти НАТО патрулювати в Чорному морі

Укрінформ
Королівство Швеція долучиться до ініціативи Sky Shield ("Небесний щит"), яка ініційована європейськими союзниками по НАТО з метою створення спільної системи протиповітряної і протиракетної оборони. Також Королівство готове надати допомогу в патрулюванні повітряного простору НАТО в Балтійському регіоні, Чорному морі та в Ісландії.

Як передає Укрінформ, про це заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у своїй промові на щорічній національній конференції Folk och Försvar.

"Швеція приєднається до спільної ініціативи 15 країн щодо протиракетної оборони, започаткованої на засіданні міністрів оборони НАТО у жовтні – Європейської ініціативи "Небесний щит" (European Sky Shield Initiative)", - повідомив Крістерссон про один із заходів, які є "природним наслідком" приєднання Швеції до НАТО.

За словами шведського прем’єра, війна росії проти України "демонструє важливість наявності сучасної системи протиповітряної оборони для захисту цивільного населення та інфраструктури". "Швеція надасть нові спроможності з допомогою наших військово-повітряних сил, нашої системи протиповітряної оборони і наших сенсорів, таких як Global Eye", - додав він.

Крім того, Швеція має намір, використовуючи літаки Gripen, "надати допомогу Естонії, Латвії і Литві в разі виникнення інцидентів у рамках програми НАТО з патрулювання повітряного простору в Балтійському регіоні".

"Ми також готові надати допомогу в патрулюванні повітряного простору НАТО в Чорному морі та в Ісландії. Це спільні зобов'язання для всіх членів Альянсу", - повідомив він.

Крістерссон також повідомив, що Швеція, як і Норвегія, Данія та низка інших країн НАТО, "готова надати наземні бойові підрозділи для оборони НАТО, зокрема країн Балтії".

Читайте також: Авіапатруль НАТО в Балтії за тиждень супроводжував чотири військові літаки рф

"Під керівництвом Великої Британії, Канади, Німеччини та США НАТО вже посилило країни Балтії та Польщу у 2017 році. Після нападу росії на Україну те ж саме було зроблено в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. Це зобов'язання демонструє рішучість НАТО в цілому протистояти кожному випадку агресії. Швеція також має бути частиною цієї рішучості", - заявив глава шведського уряду.

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня 2022 року офіційно подали заявку на вступ до НАТО.

Наразі 28 із 30 країн-членів НАТО ратифікували приєднання Фінляндії і Швеції до блоку. Ратифікація Туреччиною та Угорщиною все ще очікується.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує вступу Фінляндії і Швеції в Альянс у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-