Сили KFOR розібрали останні барикади на півночі Косова

Сили KFOR розібрали останні барикади на півночі Косова

Укрінформ
Підрозділи контингенту міжнародних стабілізаційних сил у Косові (KFOR), що діють під егідою НАТО, розібрали останні барикади, що були зведені на автошляхах під час нещодавніх заворушень на півночі Косова.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в четвер на сайті НАТО.

«У четвер (5 січня), сили місії KFOR під проводом НАТО завершили усунення кількох перешкод, що блокували автомобільні шляхи на півночі Косова, за допомогою інженерних підрозділів, що були застосовані в районах Duda Rock та магістральної траси на Srbovac. Ці зусилля були здійснені KFOR відповідно до мандату ООН, на основі резолюцій Ради Безпеки ООН 1244 від 1999 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, метою таких дій є поновлення безпечної та захищеної свободи руху на користь усіх спільнот, що проживають у Косові, на виконання прийнятих рішень щодо усунення барикад, що були встановлені у північному Косові в грудні минулого року. Дії з фактичної ліквідації таких барикад були здійснені після інтенсивних зусиль з боку союзників по НАТО та ЄС щодо зниження напруги, в яких ключову роль відіграли сили KFOR та правоохоронна Місія ЄС (EULEX).

Водночас, KFOR зберігатиме високу пильність для уникнення подальшої напруги, має достатньо спроможностей та особового складу для повного виконання завдань відповідно до мандату ООН, в інтересах безпеки у Косові та заради стабільності всього регіону Західних Балкан.

Читайте також: У Косові закликали посилити військову присутність НАТО через зростання напруги із Сербією

У повідомленні окремо наголошується, що НАТО продовжує підтримувати діалог між Белградом та Приштиною, що здійснюється за посередництва ЄС для пошуку взаємоприйнятних рішень із повагою до прав усіх спільнот, що проживають у Косові. Такий діалог може відкрити шлях до тривалого миру та безпеки для всього регіону.

Як повідомлялося, напруженість у регіоні різко зросла в серпні після того, як влада Косова спробувала змусити сербську меншину перейти на автомобільні номери та особисті документи, видані косовським урядом, а не сербським, якими члени сербської спільноти послуговуються досі.

США і Євросоюз закликали до деескалації напруженості між Сербією і Косовом, яка призвела до появи сербських барикад навколо міста Митровиця на півночі Косова та до розпорядження офіційного Белграда підвищити бойову готовність сербських сил безпеки.

Читайте також: Штати і ЄС закликають до деескалації напруженості між Сербією і Косовом

Косово має переважно етнічне албанське населення, яке становить 1,8 мільйона осіб, при цьому на території краю проживають понад 100 000 сербів.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-