Іран припускається стратегічної помилки, підтримуючи агресію рф проти України – Боррель

Іран припускається стратегічної помилки, підтримуючи агресію рф проти України – Боррель

Укрінформ
Уряд Ірану продовжує заперечувати свою причетність до постачання бойових дронів росії під час її війни проти України, але є очевидним, що у цьому конфлікті Іран обрав неправильну сторону та здійснює величезну стратегічну помилку.

Як повідомляє Укрінформ, про це 23 грудня у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель. Він поділився своїми враженнями після зустрічі з міністром закордонних справ Ірану під час візиту до Йорданії, що відбувся поточного тижня.

«З міністром закордонних справ Ірану (Хусейн-Амір Абдуллахіан – ред.) ми мали жорсткий обмін думками щодо неприйнятного розвитку ситуації в самому Ірані, щодо дуже тривожної військової підтримки цією країною росії та щодо ядерної угоди», – написав Боррель.

Він зауважив, що ЄС уважно слідкує за розвитком внутрішньої політичної ситуації в Ірані, зокрема за тим, з якою жорстокістю іранська влада придушує мирні протести в країні. ЄС рішуче закликав владу Ірану зупинити страти людей, які були заарештовані під час цих протестів, та інші жорстокі репресії проти учасників демонстрацій.

«Ми закликали Іран також … зупинити поставки дронів та військове співробітництво з росією, в ході якого країна підтримує злочинну агресивну війну проти України. Тегеран знає про воєнні злочини, що коїть росія, руйнуючи цивільну інфраструктуру. Іран здійснює величезну стратегічну помилку: він обирає неправильний шлях та руйнує довіру до себе, претендуючи на те, що він не обирає сторін у цій війні», – зауважив Боррель.

Він повідомив, що іранський міністр під час бесіди намагався бурхливо заперечувати постачання іранських дронів до росії, наполягаючи на тому, що такі поставки були здійснені до початку російської атаки проти України.

«Разом з цим, вибір сторони на користь росії та неприйнятні репресії проти учасників протестів не можуть залишатися без наслідків. Саме тому минулого тижня Рада міністрів ЄС із закордонних справ ухвалила нові санкції проти Ірану, реагуючи на постачання дронів росії, а також на порушення прав людини», – нагадав високий представник ЄС.

Водночас він зауважив, що в рамках зусиль із ядерного нерозповсюдження не існує жодних альтернатив продовженню переговорів з Іраном навколо ядерної програми цієї країни (СВПД – Спільний всеосяжний план дій, англ. – JCPOA). Він закликав владу Ірану відновити Віденські переговори в рамках СВПД.

Читайте також: Іран має намір збільшити поставки передових озброєнь росії — розвідка Ізраїлю

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз застосував вже два раунди санкцій проти Ірану у зв’язку із постачанням росії бойових дронів-камікадзе, які російські загарбники використовують для атак на цивільне населення та на об’єкти цивільної інфраструктури України. Усього санкції, які передбачають заморожування активів, припинення будь-якого фінансування та заборону на поїздки до ЄС, охоплюють 5 установ та 7 осіб, причетних до таких поставок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-