Китай відкликав генконсула у Британії після побиття протестувальника

Китай відкликав генконсула у Британії після побиття протестувальника

Укрінформ
Влада Китаю відкликала генерального консула та п'ятьох інших дипломатів, причетних до побиття протестувальника з Гонконгу в консульстві КНР в англійському Манчестері.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

“У відповідь на наш запит китайський уряд відкликав із Великої Британії цих посадових осіб, включаючи самого генерального консула. Це свідчить про те, що наша прихильність до верховенства права та серйозність, з якою ми ставимося до цих інцидентів, дали результат. Ми продовжуватимемо як усередині країни, так і на світовій арені дотримуватись верховенства права, і очікуємо, що інші робитимуть те саме”, - заявив глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі.

Зазначається, що гонконгзький продемократичний протестувальник Боб Чан, який втік із Гонконгу в березні 2021 року, мирно демонстрував біля консульства Китаю в жовтні, коли його затягнули на територію та побили співробітники дипустанови.

На зроблених фотографіях видно, як генеральний консул КНР Чжен Сіюань тягне за волосся Чана, перш ніж разом із іншими затягнув його всередину консульства.

Як повідомляв Укрінформ, Пекін схвалив закон про національну безпеку Гонконгу наприкінці червня 2020 року у відповідь на масові протести, які охопили автономну провінцію.

Читайте також: У Тайвані різко відреагували на пропозицію Маска щодо «замирення» з Китаєм

Новий закон суттєво скоротив судову незалежність Гонконгу і спростив покарання демонстрантів. Він передбачає кримінальну відповідальність за заклики до відокремлення Гонконгу, підривну діяльність і змову з іноземними силами з максимальним терміном ув'язнення.

Пекін заявив, що закон спрямований на запобігання "підбурювання до заколоту" і забезпечить стабільність, але критики стверджують, що він порушує угоду, за якою Велика Британія повернула Гонконг Китаю в 1997 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-