Іран ніколи не повинен заволодіти ядерною зброєю – ЄС

Іран ніколи не повинен заволодіти ядерною зброєю – ЄС

Укрінформ
Євросоюз закликав Іран до неухильного виконання резолюцій ООН та рішень МАГАТЕ щодо ядерної програми та підтвердив своє тверде зобов'язання, за яким Іран не повинен ніколи отримати доступ до розробки або заволодіння ядерною зброєю.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена 12 грудня на сайті Європейської ради.

«ЄС підтверджує своє чітке зобов'язання, що Іран не повинен ніколи розвинути або отримати ядерну зброю, та нагадав про зобов'язання Ірану у цьому зв'язку і про його міжнародні зобов'язання. ЄС глибоко занепокоєний послідовними доповідями МАГАТЕ, які документують тривожне прискорення ядерної програми Ірану, що грубо порушує його зобов’язання за Спільним всеосяжним планом дій (СВПД, англ. – JCPoA), зокрема щодо розвитку спроможностей із ядерного збагачення та виробництва високозбагаченого урану», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається у постанові Ради ЄС, такі дії Ірану не мають жодного переконливого цивільного обґрунтування і несуть істотні ризики щодо розповсюдження ядерної зброї. Європейський Союз рішуче закликав Іран без зволікань повернутися до власних політичних зобов’язань у сфері ядерного нерозповсюдження та поновити всі моніторингові і верифікаційні заходи в рамках СВПД, зокрема в рамках його Додаткового протоколу.

Читайте також: Іран відповів на резолюцію МАГАТЕ збагаченням урану ще на одному ядерному об'єкті

У цьому зв’язку ЄС закликав Іран негайно виконати власні правові зобов’язання відповідно до резолюції Керівної ради МАГАТЕ від 8 червня та 17 листопада 2022 року, а також обов’язки відповідно до Договору про нерозповсюдження, шляхом надання достовірних технічних пояснень та необхідного допуску фахівців МАГАТЕ до власних ядерних об’єктів.

«ЄС висловлює жаль, що, незважаючи на політичну підтримку з боку країн-членів ЄС та інтенсивні міжнародні дипломатичні зусилля для поновлення повної імплементації СВПД, включаючи Віденські переговори за посередництва високого представника ЄС як координатора Спільної комісії СВПД, Іран не ухвалив необхідних рішень та не здійснив необхідних кроків, продовжує ескалацію своєї ядерної програми, що значно ускладнює досягнення угоди. Як ключовий пріоритет із безпеки ЄС буде продовжувати докладати дипломатичних та політичних зусиль, щоб переконатися, що Іран не заволодіє ядерною зброєю», – йдеться у рішенні Ради ЄС.

Читайте також: ЄС застеріг Іран від поставок росії дронів та ракет

Як повідомлялося, Іран в односторонньому порядку припинив допуск фахівців МАГАТЕ до власних ядерних об’єктів та продовжує роботи зі збагачення урану.

СВПД – це міжнародна угода щодо ядерної програми Ірану, що була підписана у Відні 14 липня 2015 року. Сторонами цієї угоди є Іран та так звана «група 5+1», до якої входять п’ять постійних членів РБ ООН (США, Росія, Китай, Франція та Велика Британія), а також Німеччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-