Кишинів відповів на закиди москви про «утиски прав російськомовних»

Кишинів відповів на закиди москви про «утиски прав російськомовних»

Укрінформ
Влада Молдови, дотримуючись європейських стандартів демократії, готова забезпечити виборчі права всіх своїх громадян.

Так глава пресслужби Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Даніел Воде прокоментував заяву речниці МЗС рф марії захарової про те, що ухвалений у Молдові Кодекс про вибори нібито «обмежує права російськомовного населення», передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

«У нас усе гаразд із демократією, на відміну від вас. Не створюймо видимість турботи... Виборчі бюлетені друкуватимуть однією мовою – румунською. Це внутрішнє рішення нашої країни», - заявив Воде.

Водночас, додав він, на запит окремих окружних виборчих комісій влада готова надрукувати бюлетені й мовами національних меншин.

«Турбота про громадян за європейською моделлю означає повагу прав усіх меншин, а ніяк не заступництво однієї з них», - наголосив Воде.

Він також розкритикував захарову за висловлювання щодо президента Маї Санду.

«Пані президент – загальновизнаний лідер, який рішуче бореться за демократію, повагу до прав і свобод громадян. Хотілося б нагадати офіційному представнику російського МЗС, що в дипломатії існує професійна етика, якої ми дотримуємося. Абсолютно неприйнятна манера звернення до лідера країни, обраної своїм народом, - це неповага не тільки до нашого президента, а й до кожного громадянина, якого вона представляє», - наголосив Воде.

Читайте також: «Його це не стосується»: у Молдові відповіли путіну щодо зберігання газу в Україні

Як повідомлялося, 8 грудня парламент Молдови схвалив новий Кодекс про вибори, яким передбачено складання виборчих бюлетенів румунською мовою, але для сприяння участі у виборах представників етнічних меншин передбачено можливість друку й іншими мовами.

Цього ж дня захарова заявила, що новий Кодекс про вибори «зачіпає інтереси російського та російськомовного населення Молдови», й закликала молдавське керівництво «не вдаватися до дій, які можуть призвести до загострення і без того напруженої ситуації в республіці та завдати шкоди двостороннім відносинам із росією».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-