путін може бути власником офшору, в який вивели $1,12 мільярда

путін може бути власником офшору, в який вивели $1,12 мільярда

Розслідування
Укрінформ
володимир путін з високою часткою ймовірності отримав через підставну особу 1,12 мільярда доларів від перепродажу газової компанії "Ямал СПГ", які були виведені в панамський офшор, а на частину суми куплено яхту Graceful.

Про це йдеться у розслідуванні центру "Досьє", передає Укрінформ.

За даними розслідування, на початку 2000-х років однокурсник путіна Віктор Харін зробив ще одного його друга Петра Колбіна номінальним власником компанії "Різноекспорт". У 2003 р. компанія придбала фірму "ЯмалІнвест", яка займалася постачанням обладнання для "Газпрому". Пізніше Колбін став одним із трьох акціонерів компанії "Ямал СПГ" - підприємства з видобутку та переробки зрідженого природного газу, будівництво якого курував особисто путін. Колбіну належали 25,1% акцій, іншими акціонерами були компанія "Новатек" мільярдера Леоніда Міхельсона (51% акцій) та наближений до путіна мільярдер Геннадій Тимченко, який також з дитинства дружив з Колбіним (23,9% акцій). У 2011 році частки Колбіна та Тимченка були викуплені, а гроші з цього продажу - 1,12 млрд доларів - дісталися панамському офшору Колбіна Mischositos Investment S.A.

Розслідувачі центру "Досьє" вважають, що бенефіціаром панамської компанії, з високою часткою імовірності, є сам президент росії. Саме Mischositos Investment S.A оплачувала будівництво 82-метрової яхти Graceful вартістю близько 100 мільйонів доларів, маршрут якої неодноразово збігався з поїздками путіна у 2018 році. Також цю яхту часто бачили на околицях Сочі, де розташовується резиденція президента "Бочаров Ручей", і біля його ймовірного палацу на мисі Ідокопас.

Читайте також: Видання Politico назвало путіна «невдахою року»

Зазначається, що офіційний власник яхти - компанія "Аргумент", співзасновниками якої є глава управління справами президента росії Олександр Колпаков і начальник військової частини 1473 Федеральної служби охорони рф Олег Кузнєцов. За даними розслідування команди Навального «Палац для путіна», дружини Колпакова та Кузнєцова володіли фірмою, яка займалася будівництвом імовірного палацу путіна в Геленджику.

Центр "Досьє" - некомерційний проєкт Михайла Ходорковського, метою якого заявлено "сприяння формуванню правової держави та громадянського суспільства в росії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-