Лікарі виявили у Саакашвілі отруєння важкими металами

Лікарі виявили у Саакашвілі отруєння важкими металами

Укрінформ
Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який перебуває у в'язниці, був отруєний важкими металами.

Про це йдеться у медичному висновку, поширеному командою юристів Саакашвілі, передає Укрінформ із посиланням на Еuractiv.

У звіті американський токсиколог Девід Сміт зазначив, що «тестування виявило наявність важких металів» в організмі Саакашвілі, а патологічні симптоми, які він демонструє, «є результатом отруєння важкими металами».

За словами Сміта, «з розумною мірою медичної впевненості» токсичні речовини, включаючи ртуть і миш’як, були введені після того, як Саакашвілі було ув’язнено.

Читайте також: Віцеспікерці Сейму Польщі не дозволили зустрітися з ув'язненим Саакашвілі

Автори звіту також заявили, що Саакашвілі вводять шкідливі ліки без належного нагляду. Вони додали, що «підвищений ризик смертності є неминучим» без адекватного лікування.

Як зазначається, інший незалежний лікар, Маріам Джишкаріані, що очолювала консиліум медиків, який оглядав Саакашвілі, повідомила, що у нього «діагностовано пошкодження мозку та нейроінтоксикацію».

«Він страждає від низки серйозних захворювань, які, згідно з грузинським законодавством, несумісні з його ув’язненням», - заявила вона.

Тенгіз Цуладзе, лікар із консиліуму медиків, створеного уповноваженим з прав Грузії, наголосив, що Саакашвілі «схуд на понад 40 кілограмів після затримання».

Як повідомлялося, громадянина України Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року після того, як він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення в незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він здійснив 28 вересня, коли таємно прибув у грузинський порт Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Читайте також: Зволікання з лікуванням Саакашвілі може призвести до інвалідності чи смерті – Денісова

Саакашвілі голодував 50 днів у в'язниці.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в грузинському ув'язненні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-