Канада розглядає можливість військової місії на Гаїті - Трюдо

Канада розглядає можливість військової місії на Гаїті - Трюдо

Укрінформ
Канада готова очолити міжнародну військову стабілізаційну місію на Гаїті за умов досягнення місцевого політичного консенсусу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

“Канада дуже відкрита до того, аби відігравати важливу роль, але нам необхідний консенсус на Гаїті”, - відповів Трюдо на запитання про можливу очолювану Канадою військову стабілізаційну місію на Гаїті.

За його словами місцеві політичні еліти та олігархи використовували гуманітарну кризу у країні “для власного збагачення за рахунок гаїтянського народу”. “Недостатньо, аби уряд Гаїті попросив про це (міжнародну військову місію - ред.). Мусить існувати консенсус серед політичних партій на Гаїті до того, як ми почнемо робити більш рішучі кроки”, - зазначив прем’єр-міністр Канади.

“Наш підхід наразі полягає не в тому, аби робити те, що просить одна політична партія чи уряд, а в заклику до досягнення консенсусу та узгодженості між усіма сторонами на Гаїті в тому, як вони вбачають рішення, яке ми дійсно можемо підтримати як міжнародна спільнота”, - підсумував глава канадського уряду.

Читайте також: Канада запровадила санкції проти гаїтянських політиків

Як відомо, на Гаїті з вересня триває гуманітарна криза, викликана блокуванням збройними угрупованнями основного вантажного порту через який острівна країна отримує більшість пального. Для боротьби із бойовиками уряд Гаїті попросив міжнародну спільноту розгорнути на острові іноземний військовий контингент.

Канада вже кілька разів оголошувала санкції проти гаїтянських політиків за підтримку ними бандитів, й регулярно надає фінансову та гуманітарну допомогу мешканцям острівної держави, однак досі утримується від прямої військової участі.

Фото: Justin Ttang / The Canadian press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-