Антиковідні демонстрації у Китаї набувають політичного забарвлення

Антиковідні демонстрації у Китаї набувають політичного забарвлення

Укрінформ
У Китаї посилилися протести проти урядових заходів протидії COVID-19, набуваючи подекуди антиурядових характеристик.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

Так, у 25-мільйонному Шанхаї у суботу на вулиці вийшли тисячі протестувальників, проти яких було кинуто сили поліції. Люди відкрито вигукували гасла «Сі Цзіньпін, йди геть!» та «Комуністична партія, йди геть!».

Хоча до ранку неділі хвилювання в Шанхаї дещо вщухли, але в районі навколо вулиці «Урумчі», де напередодні зібралися люди, вдень неділі знову були протестувальники попри посилену присутність правоохоронців. Як і напередодні відбулися жорсткі затримання. Люди при цьому вигукували: «Китайці мають бути хоробрішими!»

Читайте також: На заході Китаю - масові антикарантинні протести

До вечора неділі демонстрації поширилися на найбільші міста по всій країні – Пекін, Ченду, Гуанчжоу, Ухань, де, як стверджує CNN, тисячі людей вимагали не лише скасування антиковідних заходів, але й політичних свобод.

У столиці Пекіні в ніч проти понеділка протестували сотні молодих людей. Вони, окрім іншого, вигукували: «Ми потребуємо свободи» та вимагали звільнення затриманих у Шанхаї активістів.

У Нанкіні акції протесту також влаштували студенти університетів. Вони несли чисті аркуші паперу - це новий символ непокори китайській цензурі - і скандували гасла на підтримку свободи та демократії.

Читайте також: Протести проти COVID-обмежень вже докотилися до Шанхаю

В інтернеті, який жорстоко цензурується владою, з'явилися фотографії та відеозаписи акцій пам'яті жертв пожежі в столиці Сіньцзян-Уйгурського автономного району (м.Урумчі), коли через вогонь в багатоповерховому житловому будинку загинули 10 людей, яким через локдаун не змогли вчасно допомогти пожежники. З цього, власне, і почалися нинішні заворушення. Відеозаписи протестів складно верифікувати, але на багатьох із них протестувальники відверто критикують уряд і особисто Сі Цзіньпіна.

Нагадаємо: китайське керівництво від початку пандемії, яка власне і розпочалася з Китаю, намагається боротися з нею виключно локдаунами та повальним тестуванням.

Читайте також: Символом протестів у Китаї стали чисті аркуші паперу

На нещодавньому з'їзді Компартії Китаю Сі Цзіньпіна було фактично переобрано на третій строк правління, що йде врозріз з практикою, яка склалася в Китаї останніми десятиріччями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-