У Польщі розповіли про деталі розмови Дуди з фейковим «Макроном»

У Польщі розповіли про деталі розмови Дуди з фейковим «Макроном»

Аудіо
Укрінформ
Розмова президента Польщі Анджея Дуди з російським пранкером, який видавав себе за президента Франції Емманюеля Макрона, що відбулася ввечері 15 листопада після падіння ракети у Пшеводові, тривала сім хвилин.

Як пише RMF24, під час розмови пранкер розпитував польського лідера про деталі трагічного інциденту і що буде, якщо ракета виявиться російською, передає Укрінформ.

Під час розмови пранкер запитав, якими будуть дії Польщі і союзників після падіння ракети. Дуда розповів йому, загалом, відому інформацію про те, що ракета була російського виробництва й експерти визначатимуть деталі, зокрема кому вона належала.

У певний момент пранкер підкреслив, що Зеленський буде звинувачувати росіян, оскільки він хоче більше західної зброї для України. На це Дуда відповів, що триває війна й обидві сторони “висуватимуть взаємні звинувачення” у контекст цього інциденту.

Пранкер зауважив, що ескалація між НАТО і росією зараз непотрібна. Відтак, Дуда на це відповів, що він “не хоче війни з росією”, є “дуже обережним”, а тому говорить про застосування виключно 4-ї статті Договору про НАТО (проведення консультацій між союзниками – ред.), а не 5-ї (колективна оборона – ред.).

У розмові польський лідер зауважив, що він ще не знає, чи ракета належить комплексу С-300.

На питання пранкера, чи Польщі боїться української брудної бомби він зауважив, що більше боїться ситуації навколо українських АЕС і ядерної катастрофи.

Видання зауважує, що не відомо, чи цей запис не був змінений прокремлівськими пранкерами.

Коментуючи цю розмову, мер Варшави Рафал Тшасковський, який був суперником Дуди на президентських виборах 2020 року, зазначив, що відповіді Дуди не відрізняються від офіційної позиції, нічого суперечливого президент Дуда не сказав. Тшасковський зауважив, що раніше сам став об’єктом розiграшу з боку російських пранкерів.

Як інформувало агентство, вчора канцелярія президента Польщі повідомила, що Дуда став жертвою розмови з пранкером, який подзвонив польському лідеру, вдаючи президента Франції Емманюеля Макрона. Як підкреслено, "за нетиповим способом розмови" президент Дуда зорієнтувався, що "могла статися спроба шахрайства, і завершив розмову". Відразу після цього канцелярія президента РП, спільно з відповідними службами, розпочала з’ясовувати обставини інциденту.

Дуда не вперше став об’єктом шахрайства з боку російських пранкерів. В липні 2020 року Дуді зателефонувала особа, назвавшись генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. У ході розмови пранкер ставив багато запитань про Україну, зокрема про те, чи не хоче Польща забрати Львів.

Читайте також: Українські розвідники зірвали провокацію пранкерів із рф проти гендиректора Baykar Defence

Раніше російські пранкери, які можуть діяти у співпраці зі спецслужбами рф, неодноразово розігрували різних іноземних лідерів. Зокрема, вони дзвонили президенту Франції Емманюелю Макрону нібито від імені президента України Зеленського, а у 2016 році – президенту України Петру Порошенку від імені президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва.

Як повідомлялося, у селі Пшеводув Люблінського воєводства, неподалік польсько-українського кордону, внаслідок вибуху ракети 15 листопада загинули двоє людей.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-