Бенксі та «невдячні» українці: роспропаганда підробила пост художника

Бенксі та «невдячні» українці: роспропаганда підробила пост художника

Фактчек
Укрінформ
Повідомлення про продаж на еBaу графіті майстра на будинку в Бородянці існує тільки в рунеті

Російські інтернет-видання, телеграм-канали та пов'язані з російською пропагандою англомовні сайти розповсюджують фейковий скрін, який був зроблений нібито з офіційного акаунта Бенксі в Instagram. У підробленому пості художник обурюється, що українці ніби продають за 50 тисяч доларів на інтернет-платформі eBay графіті, яке митець намалював всередині листопада на знищеному російськими авіаційними бомбами будинку в Бородянці.

На офіційній сторінці Бенксі в Instagram подібних постів немає, але російські пропагандисти зробили фейк як наче зі сторіс, які зникають через 24 години. Проте у сторіс художник лише анонсує свої роботи, а важливу інформацію, яка у тому числі обурює митця, викладає у звичайному дописі. Наприклад, 18 листопада він розмістив пост, в якому він звинуватив бутік відомого бренду Guess у використанні без його відома у рекламі магазину відомого стріт-арту “Метальник квітів”. «До уваги всіх магазинних крадіїв. Будь ласка, приходьте до (бутіку – ред.) Guess на Риджент-стріт (вулиця у Лондоні – ред.). Вони взяли мій твір мистецтва без дозволу. Що може бути поганого в тому, якщо ви зробите те ж саме з їх одягом?», – написав Бенксі.

На офіційному сайті художника є перелік усіх фейкових виставок та малюнків художника і водночас немає нічого про ніби продаж українцями його графіті на eBay.

Крім того, на офіційному сайті та сторінці в Instagram Бенксі є лише відео, як він робить свої малюнки в Україні, про їх ніби продаж – нічого.

Лоту з продажем картини Бенксі з Бородянки на eBay також немає. Пошук фрази Selling a piece of graffiti Banksy from Borodianka”, що фігурує у фейковому пості, видає інші результати.

У російських телеграм-каналах та ЗМІ немає гіперпосилань ані на сторіс Бенксі в Instagram, ані на сторінку з продажем картини на eBay. Єдиний сайт, який надає хоч якесь джерело з фейковим сторіс, відсилає до твіту користувача з 2860 фоловерами, на сторінці якого багато постів із проросійськими наративами.

Крім того, під відповідним повідомленням на цьому сайті зазначено, що частина матеріалів поширюється автоматично, і не відображає точки зору сайту, – отже, ніхто не відповідає за їх зміст.

Ще цікава деталь. Текст до ніби сторіс Бенксі написаний шрифтом proxima – так само як і текст на скріні сайту eBay. Такого шрифту немає у сторіс Instagram.

Питання викликає і оформлення сторіс. Три точки, які позначають функції у мобільній та комп'ютерній версії Instagram, розташовані горизонтально, тоді як на фейковому скріні – вертикально. У мобільній версії також у верхньому правому куті ще є хрестик, натискання на який дає змогу закрити сторіс, на скріні його немає. У комп'ютерній версії у правому верхньому куті є позначки “stop” та “play”, а також функція увімкнути чи вимкнути звук.

Жодної новини у світових та українських засобах масової інформації про обурення Бенксі тим, що його картини продають в Україні на eBay, немає. Подібні повідомлення є лише у рунеті.

Продавати картини одного з найвідоміших сучасних митців в Україні не будуть. Картини стануть надбанням культурної спадщини. За даними Бородянської селищної ради, графіті внесуть до списку об'єктів культурної спадщини та охоронятимуться поліцією.

Укрінформ також звернувся безпосередньо до пана Бенксі за коментарем. На час виходу матеріалу відповідь поки не отримано.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-