ЄС погодився лібералізувати візовий режим для Косова з 2024 року

ЄС погодився лібералізувати візовий режим для Косова з 2024 року

Укрінформ
Представники країн-членів ЄС погодилися з пропозицією лібералізувати візовий режим для громадян Косова з 1 січня 2024 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Euractiv.

Як зазначається, рішення було прийнято під час зустрічі візових радників у вівторок у Брюсселі. Дата 1 січня 2024 року була запропонована Іспанією, однією з п'яти країн, які не визнають незалежність Косова від Сербії, проголошену у 2008 році після косовсько-сербської війни 1998-1999 років.

Франція спочатку пропонувала пов'язати лібералізацію візового режиму з функціонуванням системи ETIAS, на чому наполягала Іспанія, пише видання.

Чехія, яка наразі головує в Європейській раді на ротаційній основі, наполягала на прийнятті рішення про лібералізацію візового режиму протягом шестимісячного терміну. Косово виконало вимоги для візової лібералізації щонайменше з 2018 року, але неодноразово стикалося з перешкодами і затримками в ухваленні рішення з різних причин.

Під час зустрічі минулого тижня Іспанія, Словаччина та Швеція попросили надати додаткові роз'яснення щодо цієї пропозиції.

Схвалена пропозиція була підготовлена чеським головуванням минулого тижня. В ній зазначено, що лібералізація повинна бути прив'язана до функціонування системи ETIAS.

Читайте також: Косово відтермінувало запровадження своїх автономерів замість сербських на прохання США

ETIAS – "Система авторизації в'їзду до Європи" (European Travel Information and Authorization System) – це автоматизована електронна система, яка відстежує та дозволяє в'їзд до Шенгенської зони тим, хто приїжджає з тих країн, для громадян яких не потрібна віза для в'їзду до Шенгенської зони. Робота над введенням в дію системи ETIAS розпочалася у 2016 році. Очікується, що систему буде впроваджено до 2023 року.

Фото: Shutterstock/ciwoa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-