В ООН створять фонд фінансування втрат від зміни клімату — підсумок саміту в Єгипті

В ООН створять фонд фінансування втрат від зміни клімату — підсумок саміту в Єгипті

Укрінформ
Міжнародна конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату (СОР27) узгодила механізм створення фонду фінансування втрат та збитків від зміни клімату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міндовкілля.

«Наразі йдеться про погодження створення комітету, який напрацює технічні аспекти роботи фонду. Сам фонд буде створений на СОР28 наступного року. Він надаватиме підтримку найбільш вразливим до зміни клімату країнам», – йдеться у повідомленні.

Понад два тижні у Шарм-ель-Шейху тривала 27 Конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, де між переговорними групами та за участю президента СОР27 обговорювалися найбільш болючі екологічні проблеми. На порядку денному були питання фінансування втрат та збитків країнам, що страждають від зміни клімату; створення програми з підвищення амбіцій зі скорочення викидів парникових газів та імплементація глобальної цілі з адаптації.

Зокрема, цього року країни домовились про шляхи та напрями подальшої співпраці. Їх метою тепер має стати затвердження глобальної цілі з адаптації на СОР28. Фінансовому комітету ООН запропоновано до СОР28 розглянути можливість та підготувати звіт щодо подвоєння фінансування заходів з адаптації до зміни клімату.

Крім того, зі значними дебатами та суперечками країни погодили створення програми щодо підвищення амбіцій зі скорочення викидів парникових газів. Вона включатиме тематичні заходи для визначення прогалин країн у їх кліматичних політиках та напрацювання подальших кроків за цими напрямами.

Читайте також: На саміті COP27 вирішили створити фонд для допомоги вразливим країнам

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на Кліматичному саміті СОР27 закликав міжнародних партнерів підтримати ініціативу України із запуску Глобальної платформи для оцінки збитків довкіллю внаслідок війни.

За останніми оцінками Міндовкілля та міжнародних експертів, додаткові викиди парникових газів, спричинені військовими діями на території України, склали близько 33 млн тонн CO2. Загалом викиди в атмосферне повітря внаслідок лісових пожеж, від горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів через атаки російських військ вже перевищили 67 млн тонн.

27 Кліматичний саміт зібрав цьогоріч близько 45 тисяч учасників з усіх країн світу, що включали окрім формальної переговорної групи учасників, також представників урядів, міст, неурядових організацій, науковців, молоді та бізнесу.

Україна цього року також вперше мала свій національний павільйон, де за весь період СОР27 було проведено 30 заходів. За два тижні роботи конференції павільйон відвідали понад 4500 учасників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-