Ракетний інцидент, «Двадцятка» для двох та Мекка для прем’єрів

Ракетний інцидент, «Двадцятка» для двох та Мекка для прем’єрів

Три події світу
Укрінформ
Польща відчула подих російсько-української війни на власній території

Зустріч G-20 на Балі обійшлася без сенсацій, проте була відзначена переговорами Джозефа Байдена і Сі Цзіньпіна. Ріші Сунак побував у Києві.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

15 листопада 2022 року під час чергової масованої ракетної атаки рашистів у селі Пшеводув на сході Польщі вибухом було вбито двох місцевих мешканців. З різноманіття версій після консультацій з Вашингтоном та партнерами по НАТО офіційна Варшава обрала ту, що припускає падіння ракети української ППО, про що заявлено без зайвої емоційності. На місце інциденту були допущені і українські експерти, проте однозначних висновків після кількох днів розслідування поки не прозвучало. Показово, що лідери країн НАТО чітко позначили власну позицію: відповідальність за інцидент несе росія, яка здійснює масовані обстріли України. Проте про безпосередні претензії до країни-агресора наразі не йдеться, і можна лише припустити, якими будуть заходи НАТО з посилення захисту повітряного простору.

Фото: ny1.com
Фото: ny1.com

Вибух у Пшеводуві стався на тлі проведення на індонезійському острові Балі саміту «Групи 20». Володимир Зеленський у форматі відеоконференції представив учасникам зустрічі власне бачення перспектив врегулювання, сєргєй лавров відвідав Балі особисто, молов там нісенітниці про українських неонацистів. Фінальне комюніке зустрічі лідерів найбільш сьогодні потужних економічно держав світу було, зі зрозумілих причин, позбавлене гучних епітетів. Проте тригодинні перемовини лідерів США та КНР, під час яких Байден та Сі зійшлися у питанні щодо неприпустимості ядерної війни, безумовно, заслуговують уваги. Два лідери не могли зняти всі протиріччя протягом навіть тривалої розмови, проте домовилися продовжувати діалог.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Констатація неможливості виключення Росії з G-20 не завадила Ріші Сунаку відвідати Київ з обов’язковою для британського прем’єра програмою. Переговори з Володимиром Зеленським, прогулянка столицею України та зустріч з псом Патроном. Проте не зайвим буде згадати про новий пакет військової допомоги, оголошений Сунаком. Схоже, Київ для британських прем’єрів стає обов’язковим місцем для відвідування, адже власна політична гра щодо України є найбільш актуальним на сьогодні поясненням Brexit-у.

Фото: EPA
Фото: EPA

Проте, можливо найголовнішим стало рішення Окружного суду Гааги у справі про загибель рейсу МН17 влітку 2014 року. Одіозний російський бойовик Ігор Гіркін та двоє його поплічників засуджені до довічного ув’язнення. Головним аспектом цього вердикту можна назвати крах багаторічної російської брехні та прагнення звинуватити Україну у знищенні пасажирського лайнера. Хоча вирок винесено судом у Нідерландах, він цілком може стати дієвим прецедентом для переслідування російських воєнних злочинців.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-