Моравецький - про трагедію у Пшеводуві: Поки невідомо, звідки випустили ракету

Моравецький - про трагедію у Пшеводуві: Поки невідомо, звідки випустили ракету

Укрінформ
Станом на сьогодні, слідство ще остаточно не встановило, звідки було запущено ракету, яка 15 жовтня впала у польському селі Пшеводув біля кордону з Україною.

Про це під час спільної пресконференції з главою уряду Фінляндії Саною Марін заявив у неділю в Гельсінкі прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, чи українська сторона визнала, що це була їхня ракета, глава польського уряду зазначив, що польська сторона “поки що цього не знає” (чия це була ракета - ред.).

“Нехай над цим працюють експерти і прокурори”, - підкреслив Моравецький, додаючи, що до розслідування запрошено українських, а також міжнародних експертів, зокрема американських та країн НАТО.

Він зазначив, що слідство володіє доказовими матеріалами, зокрема відеоматеріалами Прикордонної служби Польщі. Однак вони “із 100-відсотковою упевненістю не показують, звідки було запущено ракету”.

“Маємо надалі збирати докази. Слідство ще трохи триватиме”, - констатував Моравецький.

Він підкреслив, що Польща хоче зберегти відкритість у слідстві.

“Особливо ми хочемо, щоб наші українські друзі і партнери були переконані, що результат слідства не викликає сумніву. Тому ми їх запросили до розслідування”, - наголосив прем’єр Польщі.

Як повідомлялося, польські слідчі, станом на суботу, вже завершили збирати докази на місці трагічної події.

У неділю у Пшеводуві з державними почестями поховали другу жертву падіння ракети - 59-річного тракториста Богдана Ц. Напередодні був похований 60-річний начальник складу для зберігання збіжжя Богуслав В. У похованні чоловіків узяли участь представники державної та місцевої влади Польщі, а також українські дипломати. Під час церемоній поховання підкреслювалося, що цієї трагедії не сталося б, якби не російська агресія проти України. Присутні на церемоніях поховання молилися за душі загиблих і за мир в Україні.

Читайте також: Фахівці завершили обстеження місця вибуху ракети у Пшеводуві – ЗМІ

Як повідомлялося, у селі Пшеводув Люблінського воєводства, неподалік польсько-українського кордону, внаслідок вибуху ракети 15 листопада загинули двоє людей.

Польща і США, спираючись на свою інформацію, схиляються до думки, що це була ракета української системи ППО. Натомість Україна ставить це під сумнів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримала запрошення долучитися до спеціальної міжнародної комісії для розслідування обставин падіння ракети у Польщі. 17 листопада він підтвердив, що українських експертів допустять до місця падіння ракети.

У п’ятницю, 18 листопада, глава МЗС України Дмитро Кулеба у Твітері повідомив, що українські експерти вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві. Це підтвердили також польські ЗМІ, які зазначили, що опівдні до села, де впала ракета, прибуло декілька автомобілів на дипломатичних номерах, в яких були люди в українській військовій формі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-