Генпрокурор США призначив спецрадника для розслідування справ проти Трампа

Генпрокурор США призначив спецрадника для розслідування справ проти Трампа

Укрінформ
Генпрокурор США Меррік Гарланд призначив екскерівника відділу з питань публічної доброчесності мін'юсту Джека Сміта спеціальним радником з розслідування двох кримінальних справ, пов'язаних з Дональдом Трампом,

Ідеться про роль Трампа у штурмі Капітолія 6 січня 2021 року та його поводження з таємними документами передає Укрінформ із посиланням на The New York Times.

За словами Гарланда, до цього «надзвичайного кроку» його спонукала заява Трампа про те, що він балотуватиметься у президенти на виборах 2024 року.

Згідно з федеральними правилами, спеціальні радники призначаються для розслідування резонансних справ, коли може виникнути конфлікт інтересів. Вони мають більшу автономію, ніж звичайні прокурори, хоча й діють під наглядом і контролем генпрокурора.

Як уточнюється, конфлікт інтересів полягає в тому, що безпосередній керівник генпрокурора президент Байден також заявив, що балотуватиметься в президенти на наступних виборах.

Читайте також: Трамп офіційно заявив про участь у виборах президента США 2024 року

На пресконференції у п’ятницю Гарланд підкреслив необхідність «підзвітності в особливо чутливих питаннях», маючи на увазі дії експрезидента. За його словами, розслідування швидко просуватиметься вперед «до результату, який продиктують факти й закон».

Раніше Сміт був головним прокурором у Гаазі і займався воєнними злочинами в Косові. А на посаді прокурора Східного округу Нью-Йорка зарекомендував себе як впевнена, харизматична людина, що не цурається складних чи суперечливих справ, зазначає видання, посилаючись на розмови з його колишніми колегами.

Читайте також: Трампа офіційно викликали у Конгрес - розповісти про штурм Капітолія

Нагадаємо, прокуратура розслідує кримінальну справу щодо участі Трампа в підбурюванні натовпу, який штурмував Капітолій 6 січня 2021 року (коли Конгрес мав затвердити перемогу Байдена на виборах). Ще одна справа стосується поводження експрезидента з таємними документами, які були виявлені ФБР під час обшуку в його маєтку в Мар-а-Лаго.

Фото: The White House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-