Суд дозволив сквотерам лишитися у будинку підсанкційного мільярдера рф - адвокат

Суд дозволив сквотерам лишитися у будинку підсанкційного мільярдера рф - адвокат

Ексклюзив
Укрінформ
Сквотери, які 31 жовтня 2022 року зайняли будівлю підсанкційного російського мільярдера, колишнього гендиректора Яндекса Аркадія Воложа, можуть залишитися у будинку.

Про це в коментарі Укрінформу сказала нідерландська адвокатка сквотерів Хелен Овер де Лінден, яка також займається вивченням питання санкцій ЄС проти росії.

“Згідно з рішенням суду, сквотери можуть залишатися там жити до того моменту, поки не буде, наприклад, рішення суду, що вони мають залишити будівлю”, - сказала вона.

За її словами, важливо, що нідерландський суд визначив, що хоча російський мільярдер є власником будинку, то “йому не можна ні ремонт робити, ні в оренду здавати будівлю”.

Читайте також: Рішення суду щодо сквотерів та будинку ексдиректора Яндекса планують оголосити за тиждень

Вона також зазначила, що наразі не зрозуміло, як бути із замороженими активами.

“Законодавство в ЄС ще не дозволяє конфіскувати. Але в ідеальному світі, то це мало б бути так, що підсанкційний мільярдер, наприклад, просить дозволу на ремонт будівлі і потім на її здачу в оренду, але тоді він погоджується з тим, що всі доходи відразу також будуть заморожені, тобто, наприклад, його друзі не можуть мешкати там безкоштовно, хоча він і власник будівлі. Таким чином заморожені активи будуть рости, і зрозуміло, що це добре. А коли будуть зміни в законодавстві, то можна конфіскувати”, - пояснила вона.

А ще розповіла, що отримала письмове рішення суду, засідання, щоб оголосити рішення не проводилося.

Таким чином суд не побачив підстав для видачі наказу про виселення сквотерів, оскільки немає жодних законних підстав для того, щоб будівля залишалася порожньою. Реконструкція дійсно є законною причиною, але вона не дозволена через санкції ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, в Амстердамі 9 листопада 2022 відбулося судове засідання щодо сквотерів, які зайняли будівлю підсанкційного російського мільярдера, колишнього гендиректора Яндекса Аркадія Воложа.

Адвокатка сквотерів Хелен Овер де Лінден
Адвокатка сквотерів Хелен Овер де Лінден

У судовій залі були присутні сквотери, кожен зі своїм адвокатом, представники юридичної фірми Wolfs Аdvocaten, яка подала проти сквотерів цивільний позов від імені Volozj (Paraseven Limited) і JFPE BV, компанії, яка стверджує, що ремонтувала будинок Воложа.

Представник юридичної фірми Wolfs Аdvocaten зазначив, що з 2019 року будівля на реконструкції і проживати там небезпечно, а також що будівлю “ремонтують під власника”. Після завершення усіх робіт родина Воложа збирається там жити, бо, мовляв, вони не є під санкціями.

Читайте також: Російський мільярдер приховав будинок в Амстердамі, але його знайшли сквотери

У свою чергу захист сквотерів наголосив, що в Нідерландах дефіцит житла, особливо в Амстердамі, а п’ятиповерховий будинок підсанкційного російського мільярдера придатний для проживання.

За даними дослідження NRC і De Groene Amsterdammer, Волож, який є засновником Яндекса та власником пов'язаної з ним служби таксі, купив будiвлю на вулицi Vossiusstraat в Амстердамi через компанію Paraseven Limited, зареєстровану на Бpитанськиx Biргiнськиx островаx.

Завдяки цій схемі його майно залишилося "непоміченим" командою нідерландських чиновників, які займаються пошуком активів, що належать росіянам із санкційного списку.

Однією з причин, чому Волож потрапив до санкційного списку, є те, що пошукова система "Яндекс" цензурувала критичне висвітлення війни та сприяла кремлівській пропаганді. Крім того, на думку ЄС, він підтримує кремль у війні проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-