Деескалація і повага до суверенітету України: Макрон і Сі Цзіньпін зустрілися на полях саміту G20

Деескалація і повага до суверенітету України: Макрон і Сі Цзіньпін зустрілися на полях саміту G20

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон та лідер КНР Сі Цзіньпін закликали поважати територіальну цілісність і суверенітет України.

Про це Макрон написав у Твіттері за результатами двосторонньої зустрічі з лідером Китаю на Балі на полях саміту G20, передає Укрінформ.

"Разом із президентом Сі Цзіньпіном ми закликаємо до поваги територіальної цілісності та суверенітету України. Наслідки цього конфлікту виходять за межі європейських кордонів: ми їх подолаємо завдяки тісній координації між Францією та Китаєм", – написав Макрон.

Читайте також: На Балі розпочався саміт G20: Україна серед основних тем

Водночас у повідомленні Єлисейського палацу зазначається, що президент Франції висловив глибоку стурбованість вибором росії продовжувати війну в Україні. "Глави двох держав підтвердили свою прихильність до поваги територіальної цілісності та суверенітету України і погодилися з невідкладністю деескалації. Вони підтвердили тверду позицію щодо недопущення застосування ядерної зброї", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лідер КНР підтримав ініціативи президента Франції щодо миру.

Вони також обговорили наслідки конфлікту для решти світу. Макрон підкреслив, що внесок членів G20 буде вирішальним для заспокоєння сільськогосподарських ринків. У зв’язку з цим він нагадав про зусилля Франції та Європейського Союзу, в тому числі щодо експорту українських зернових сухопутним та річковим транспортом.

Повідомляється, що крім того, у нинішньому контексті кризи два лідери обговорили дії щодо підтримки фінансування найбільш вразливих економік.

Читайте також: Прем'єр Індії закликав до переговорів та припинення вогню в Україні

На двосторонній основі лідери висловили бажання продовжувати зміцнювати стратегічне партнерство між Францією та Китаєм, зокрема в аеронавтиці, цивільному ядерному та агропродовольчому секторах, для збалансованих та взаємовигідних відносин.

Макрон і Цзіньпін обговорили також двосторонню співпрацю в глобальних питаннях, зокрема щодо клімату та захисту біорізноманіття.

"Світ не має бути розділений. Світ має об’єднати зусилля, щоб подолати виклики, які стоять перед ним: здобути мир, діяти на захист клімату та біорізноманіття, демонструвати солідарність перед кризами", – наголосив Макрон.

Як повідомлялося, на індонезійському острові Балі розпочався дводенний саміт лідерів країн Великої двадцятки, на якому багато уваги приділять Україні.

Фото: Макрон/Твіттер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-