Дипломати G20 узгодили проєкт спільної заяви, що засуджує росію - Bloomberg

Дипломати G20 узгодили проєкт спільної заяви, що засуджує росію - Bloomberg

Укрінформ
Після напруженого дня переговорів щодо подолання розбіжностей відносно рівня критики росії за її війну проти України дипломати узгодили запропоноване комюніке для своїх лідерів під час зустрічі у вівторок на Балі.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ. 

Зазначається, що для узгодження проєкту спільної заяви учасникам переговорів довелося виробити мову, яка б проходила межу між висловленням стурбованості щодо росії та вимогою від неї поступок.

Один із дипломатів, залучених до складання комюніке, попередив, що все ще не повністю налагоджено, оскільки було досягнуто лише усної домовленості, а лідери країн G20 ще мають затвердити остаточне формулювання.

За даними Bloomberg, запланований проєкт декларації вказуватиме на попередню резолюцію Організації Об’єднаних Націй, яка висловлювала жаль з приводу агресії росії та вимагала від неї вийти з України.

Була також досягнута згода щодо формулювань, які засуджують будь-які загрози використання ядерної зброї, повідомили двоє дипломатів, маючи на увазі обіцянку москви використовувати будь-які наявні в її розпорядженні засоби для захисту території, яку вона незаконно анексувала в Україні.

Читайте також: Шольц сподівається на змістовне обговорення війни в Україні під час саміту G20

Деякі країни-члени висловили застереження щодо формулювання, яке вони вважали «занадто агресивним» щодо росії. Один чиновник послався на стурбованість Китаю тим, що дозвіл на засудження москви може відкрити двері для більш рішучих заяв у майбутньому щодо власної поведінки Пекіна по відношенню до Тайваню.

Як повідомляв Укрінформ, 15-16 листопада в Індонезії пройде саміт лідерів країн G20.

Напередодні саміту відбулася зустріч президента США Джо Байдена та лідера КНР Сі Цзіньпіна, під час якої вони погодилися з неприпустимістю застосування росією ядерної зброї у війні проти України.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-