Європа допоможе Молдові досягнути енергетичної незалежності від рф – фон дер Ляєн

Європа допоможе Молдові досягнути енергетичної незалежності від рф – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європа назавжди позбавилася залежності від російського викопного палива та допоможе Молдові зробити те саме, щоб подолати енергетичну та економічну кризу.

Про це у четвер у Кишиневі під час спільної з Президентом Молдови Маєю Санду пресконференції заявила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Колись росія була найбільшим постачальником викопного палива до Європейського Союзу, і ЄС був найбільшим споживачем викопного палива з росії. Ці часи повністю завершилися, росія і «газпром» урізали на 80% постачання газу до ЄС протягом минулих восьми місяців. Ми змогли це компенсувати та диверсифікували шляхи постачання від росії на користь надійних постачальників, таких як Сполучені Штати, Норвегія, Азербайджан, Алжир та інші», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що ЄС суттєво зменшив залежність від російського викопного палива, саме тому, що росія намагається використовувати енергію як зброю і більше не є надійним постачальником. Як і Молдова, країни ЄС скоротили споживання газу на 15%, заповнили газові сховища та добре підготувалися до зими. Водночас, ЄС готовий допомогти Молдові у диверсифікації постачання газу та у проходженні зимового періоду.

Читайте також: Молдова підписала з Болгарією контракт на прокачування газу

«Ви (Молдова – ред.) є частиною нашої європейської родини. Тож ми підтримуємо вас у диверсифікації на користь інших постачальників газу, робимо все, щоб забезпечити реверсний потік газу в Республіку Молдова від інших постачальників. В тому, що стосується електроенергії – ви є частиною нашого ринку, і ми ділимося з вами електрикою настільки, наскільки це можливо... Ми точно знаємо, через що вам доводиться проходити, і ми захоплюємося мужністю, з якою ви долаєте цю ситуацію», - сказала Президент Європейської Комісії.

Вона нагадала, що торік ЄС надав Молдові 840 мільйонів євро підтримки у кредитах та грантах. В умовах цього року, коли Молдова постає перед важкою економічною та енергетичною кризою, Євросоюз виділяє для Молдови новий пакет допомоги, з якого 200 мільйонів євро будуть спрямовані на диверсифікацію шляхів постачання та альтернативні закупівлі газу. З цієї суми, яка буде доступною для Молдови вже у січні наступного року, половину складають гранти, іншу половину – кредити.

Крім того, ЄС надасть Молдові додатково 50 мільйонів євро бюджетної підтримки. Така допомога, що здійснюється на прохання уряду країни, допоможе Молдові захистити в умовах кризи найвразливіші домогосподарства та бізнес.

За словами Урсули фон дер Ляєн, 21 листопада у Парижі має відбутися зустріч донорів у рамках так званої Платформи з підтримки Молдови, які разом із представниками Енергетичного Співтовариства мають визначити найоптимальніші шляхи для того, щоб допомогти Молдові подолати енергетичну кризу та успішно пройти зимовий період.

Своєю чергою, Президент Молдови Мая Санду зауважила, що енергетична криза в Молдові була спровокована одноосібними діями російського «газпрому» та скоординована з діями проросійських політичних сил у Молдові, щоб дискредитувати демократично обрану владу країни та її курс демократичного розвитку.

Читайте також: Якщо Європа збереже солідарність, це може бути остання «дорога» зима — Ландсберґіс

«Газпром» перервав постачання (газу для Молдови – ред.) на 50%, без жодного можливого пояснення та причини. Ми переконані, що це є політичним рішенням, це не є комерційним рішенням. Тому що Молдова сплачувала за своє споживання газу, незважаючи на високі ціни… Ми бачимо певну коаліцію між політичними силами в Молдові, що підтримуються росією, та корупційними кримінальними групами. Вони намагаються використати важку ситуацію в країні, включаючи високу інфляцію, наслідки енергетичної та економічної кризи, проти демократично обраної влади та проти демократичного процесу у Молдові», - заявила Санду.

За повідомленнями уряду Молдови, у листопаді російський «газпром» підтвердив постачання до Молдови лише 5,7 млн кубометрів газу на добу, що становить 51% від об’єму, передбаченого укладеним контрактом.

Останнім часом між Молдовою та Росією посилилася політична напруга, після того, як ракети, які російські війська запустили проти цілей в Україні, пролетіли над територією Молдови. Ця ситуація стала приводом для дипломатичного демаршу та висилання з Молдови одного з російських дипломатів. Санду заявила про готовність Молдови захищати свій суверенітет та незалежність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-