Іспанія закривала частину авіапростору через проліт фрагментів китайської ракети

Іспанія закривала частину авіапростору через проліт фрагментів китайської ракети

Укрінформ
Іспанія у п'ятницю ненадовго закрила повітряний простір над північно-східними регіонами, оскільки очікувалося, що залишки китайської ракети Long March 5B можуть пролетіти там.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

"Через ризик, пов'язаний з проходженням космічного об'єкта CZ-5B через повітряний простір Іспанії, польоти були повністю обмежені з 09:38 до 10:18 ранку в Каталонії та інших громадах", - повідомили надзвичайні служби Каталонії.

Найпотужніша китайська ракета Long March 5B (CZ-5B) стартувала 31 жовтня з півдня КНР, щоб доставити останній модуль китайської космічної станції Tiangong, що будується в даний час.

Читайте також: Китай запустив новий експериментальний супутник

Служба космічного спостереження і стеження Європейського Союзу (EUSST) заявила, що уламки ракети, швидше за все, знову увійдуть в атмосферу Землі в середині Атлантики і, ймовірно, впадуть в море. Водночас служба також попередила, що північ Іспанії і Португалії, а також південь Італії знаходяться в межах потенційної траєкторії польоту ракети.

"Статистична ймовірність падіння ракети на землю в населених районах є низькою, Однак ці прогнози мають певну невизначеність, і краща оцінка буде можлива лише безпосередньо перед входом ракети в атмосферу", - йдеться в повідомленні EUSST.

Це був четвертий політ Long March 5B з моменту її першого запуску в травні 2020 року.

Читайте також: Китай вивів на орбіту останній модуль своєї космічної станції Tiangong

Під час першого розгортання фрагменти ракети впали на Кот-д'Івуар, пошкодивши кілька будівель у цій західноафриканській країні, хоча про постраждалих не повідомлялося.

Уламки від другого польоту безпечно впали в Індійському океані, а від третього - в морі Сулу на Філіппінах.

За словами офіційного представника міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзяня, повторне входження ракети в атмосферу є звичайною міжнародною практикою.

"Зрозуміло, що згаданий вами тип ракети використовує спеціальну технологію, розроблену таким чином, що переважна більшість компонентів будуть знищені шляхом абляції при вході в атмосферу, і ймовірність заподіяння шкоди авіаційній діяльності і землі вкрай низька", - сказав він.

Читайте також: Китай запустив у космос супутник дистанційного зондування

Як повідомляв Укрінформ, після завершення спорудження на космічної станції Tiangong постійно працюватимуть команди з трьох астронавтів, які будуть проводити наукові експерименти та допомагати тестувати нові технології.

Tiangong, що означає «небесний палац», працюватиме близько десяти років і проводитиме різноманітні експерименти в умовах майже нульової гравітації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-