Гергей Нілаш, журналіст угорського незалежного видання Telex
Угорщина Орбана сьогодні — це путінізм зразка 2008 року, тільки без убивств
03.11.2022 08:00

..З Гергеєм Нілашем зустрічаємося в Ужгороді, він акурат закінчив зйомки матеріалу про демонтованого турула в Мукачеві , а із середини вересня по жовтень був на передовій — на щойно звільнених територіях Харківщини. Гергей працює для видання Telex. Це чи не єдине в Угорщині незалежне ЗМІ, тобто таке, яке не працює ні на уряд Віктора Орбана, ні на опозицію до нього. За кількістю переглядів — це третє медіа в країні, 900 тисяч унікальних читачів в день. Відтак те, що пише Telex, для угорців має значення. Саме тому журналісти видання їздять на війну в Україні та готують звідти репортажі.

“Ми недавно були в Харківській області: Куп’янськ, Кам’янка, Курилівка — села, де йшли бої, звільнена території за рікою Оскіл, останній день ексгумації в Ізюмі... Ми передавали відеорепортажі та тексти звідти, підготували близько 15 матеріалів. Інтерес великий, хоча це не завжди потрапляє у фокус, бо в Угорщині також йдуть протести зараз (23 жовтня мітинг обурених інфляцією громадян зібрав у Будапешті 80 тисяч людей — ред.), є соціальна напруга щодо здорожчання продуктів та енергоносіїв. Але війна в Україні — це топ-тема, люди хочуть бачити реальну картину того, що відбувається,” - каже мій співрозмовник.

Утім, говоримо з Гергеєм не тільки про війну, яку він висвітлює для угорців. Цікаво почути його думку щодо режиму Орбана — це диктатура чи все ж таки не зовсім, хто є стовпами для режиму, що є його основою та, головне, чому угорці його підтримують.

ЧАСОМ ТРЕБА ПОЯСНЮВАТИ, ЩО МИ УГОРЦІ, АЛЕ НЕ ОРБАН

- Так розумію, що журналісти угорських проурядових видань не їздять в Україну на передову та не висвітлюють війну. Скажіть, Гергею, чому це робите ви, чи є на це суспільний запит і який це справляє ефект на угорське суспільство?

- Так, проурядові журналісти тут не світяться, сюди вони не доїжджають. Я впевнений, що сенс у нашій роботі з української передової для угорського суспільства є, я бачу, що є інтерес до цих матеріалів в Угорщині — вони набирають до сотні тисяч переглядів, відео дивляться ще більше користувачів. Також розумію, що в сенсі впливу на свідомість суспільства ці заміри — як "середня температура по палаті", але наші матеріали про війну в Україні читають та дивляться. І ми таки бачимо результат. Наприклад, міняється риторика уряду Угорщини — звідти останнім часом звучить, зокрема, таке, що Україна героїчно б'ється з росією. Також з'явилася паралель про Володимира Зеленського та керівника угорської революції в 1956 році Імре Надя. А згадайте: ще недавно, у квітні після виборів Орбан говорив про те, що Зеленський — один із його опонентів, котрих треба було перемогти. Тобто урядова риторика міняється. І думаю, навіть впевнений, без наших матеріалів це мінялося би не так швидко.

- Що найбільше вас вразило в останній поїздці на звільнену Харківщину у вересні-жовтні? Як це зрезонувало з вашими думками та емоціями?

- Те, що найбільше збережеться в пам'яті — не побачені там трупи. Найглибше переживання, яке в мене було на війні, це про страждання тих, хто вижив. Розкажу дві історії. Був один чоловік, років 50 на вигляд, зі зброєю в руках, очевидно, із місцевої тероборони. Він охороняв своє село на Харківщині. Підійшов до нашої групи, із такою недовірою, намагався перевірити наші документи. Він мав зброю в руках, нервував дуже. У ньому відчувалася напруга. Він все питав, хто ми і навіщо тут, знову перепровіряв документи, перекладав зброю. Потім знову питав і перепровіряв документи. А тоді раптом... заплакав. І заговорив: мовляв, чому росія це робить з ним, з його селом, з його країною, він же тільки свою сім'ю захищає і рідне село! Він обняв мого фотографа, плакав і це все говорив. Відчувалося, наскільки глибоке страждання стоїть за його жестами, і словами, і сльозами. І оцей 50-річний чоловік зі зброєю в руках, що плаче на плечі мого фотографа, — це було найсильніше з того, що я побачив на війні. Таке викликає надзвичайно глибокі емоції. Таке не забувається... Ти відчуваєш ці страждання також.

А другий випадок — це була жінка, їй було 54 роки, і коли ми спілкувались, у неї був день народження. Кажу їй: я вас вітаю, - а вона заплакала. Ну бо який день народження, якщо довкола війна... Жінка розказала, що в сусідньому селі за Осколом живе її донька, але вона не може туди дійти: якраз тоді метрів за 500 звідти був фронт. Він рухався вперед дуже швидко, буквально якісь години проходили - і лінія фронту вже посувалась на кілометри вперед. І це в повітрі відчувалося, що, знаєте, попри весь отой біль, ті страждання, що люди там пережили під час окупації - від нестачі води, від того, що наближається зима, яка буде холодна і темна, - попри все люди щасливі, тому що “прийшли наші”. Цей неймовірний оптимізм наче в повітрі витав! І ці змішані відчуття — страждання одночасно з оптимізмом, це теж дуже сильно і глибоко зачепило.

А ще вразила відсутність страху. Там, на фронті страху немає зовсім, ні у військових, ні у цивільних. Там ніхто не говорив, що от ви такі-сякі угорські журналісти... Уже далі від лінії фронту військові перепитували, хто ми, і казали: ааа, той ваш Орбан, - от їм треба було пояснювати, що ми угорці, але ми не Орбан. А на фронті військові, які допомагали нам із транспортом, дали нам із фотографом по мішку борошна, щоб ми допомогли рознести це по домівках людям. Мовляв, хоч якась від вас користь (сміється). І оцей оптимізм там, на лінії фронту, — знаєте, їм там узагалі неважливо, що Орбан чи хтось інший говорить, вони не бояться жодних слів, бо вони женуть ворога зі своєї землі.

УГОРЦІ ВІРЯТЬ ПУТІНСЬКІЙ ПРОПАГАНДІ ПРО УКРАЇНУ

- Ви кажете, що і в уряді, і в суспільстві завдяки матеріалам та репортажам про війну змінюється думка. А яка вона узагалі, ця суспільна думка угорців щодо українців? Чи збігається вона з орбанівським баченням ситуації, в сенсі “не треба вмішуватися, бо це загрожує Угорщині”? Або ж чи ми, наприклад, фігуруємо як вороги для угорців, як такі, що загрожують економічній безпеці угорців на фоні росту цін?

- Ні, серед тих “ворогів” у спічах чиновників та проурядових політиків - це в різний час бувають Брюссель, Сорос, геї тощо - українці абсолютно не фігурують. Один раз у квітні, після перемоги на виборах, Орбан зарахував Зеленського до списку опонентів, яких переміг. Але щодо українців загалом — ні. В Угорщині доволі багато українських біженців, але в сенсі гуманітарної підтримки підхід уряду прийнятний. З цим нема проблем — ні з тим, як біженців сприймають в країні, ні як це подають в ЗМІ, і це при тому, що для Угорщини тема біженців (сирійських — ред.) дуже болюча.

- Тобто є “свої біженці”, а є “чужі”?

- Так, можна так сказати, і в цьому сенсі українські — це “свої” біженці. Але що стосується образу українців у нашому суспільстві, який він у нас... Знаєте, я навіть задумуюсь...

- Він збігається із тим, що ми часом бачимо в скандалах з угорськими шкільними підручниками? Ось це повторення путінського вислову про Україну як failed state. Угорці вважають нас failed state?

- Проурядові виборці — так, безперечно. Ця прокремлівська точка зору щодо України через проурядові угорські ЗМІ дуже ефективно переходить в уми обивателів. Частково навіть і до тих угорців, які підтримують опозицію. Наприклад, про це свідчить така їхня теза: Україна у війні також винна, але треба помогти. Та не можна забувати все ж, що є й інші погляди. Також треба зазначити, що коли уряд говорить про Україну — вони мають на увазі українське керівництво, Зеленського, але не людей, не суспільство. І в цьому сенсі працює дуже спрощена картина: чиновники обвинувачують Україну в якихось бідах, але йдеться про уряд, а не суспільство.

- А чи звинувачують угорці українців в тому, що виросли ціни на комуналку та продовольство?

- Так, оцей меседж пропаганди також дуже добре доходить в мізки людей. Загроза війни лякає людей в Європі. І тому Орбан в своїй передвиборчій кампанії був таким собі хранителем миру, котрий покликаний зробити все, щоб Угорщина не була втягнута у війну, як він каже, "великих слов'янських націй". Тому люди також переконані, що поставки зброї в Україну продовжують війну, і так, це дуже популярна думка серед угорців.

Угорський уряд каже, що ми маємо лишатися в стороні від війни в Україні, це така дивна форма миролюбності. Він дуже критикує санкції ЄС проти росії. Зараз в країні багато білбордів, на яких санкції зображені як бомба, що падає на голови угорців, і ще підпис: “Не дамо зіпсувати країну”. І я згоден із тими українцями, хто називає таке цинічним — тому що тут на голови падають реальні бомби та вбивають людей. Це недопустиме порівняння.

ЗАЯВИ УГОРСЬКИХ УРЯДОВЦІВ - ЦИНІЧНО-НАЇВНІ

- Не бачила цих білбордів, але такий цинізм справді вражає.

- Те, що війна в економічному сенсі зачіпає Угорщину, теж правда. І для нас як для незалежного медіа важливо показувати, що угорців зачіпає війна. Як і те, що перемога України в цій війні — в інтересах угорців і інших країн ЄС. Це проскакує, до речі, в останніх спічах урядовців Орбана — що Угорщина зацікавлена у незалежній, неокупованій Україні, інтегрованій до ЄС. Але в кінці таких спічів, як правило, додають: однак ми вважаємо, що не варто воювати, бо це тільки продовжує страждання людей, і треба сідати за стіл переговорів. Та якщо задавати питання угорським урядовцям, які агітують за перемовини, про те, що немає ж жодних прийнятних пропозицій зі сторони росії, — вони "з'їжджають" і починають казати, що ми ж не експерти у цьому, ми просто хочемо миру. Отакий цинічно-наївний підхід дуже характерний для уряду Угорщини — думаю, що даючи такі оцінки, все ж не виходжу із ролі незалежного журналіста при цьому. Хоча я намагаюсь уникати оцінок.

Те, що я зараз з вами розмовляю, для мене насправді трохи важко — тому що мені важливо і висловити свою думку, і водночас залишитися журналістом, який об'єктивно показує дійсність. І все ж я згоден із тими аналітиками та істориками, як і в Угорщині також висловлюють свою думку, про те, що ця війна — доволі однозначна, вона чорно-біла. Є агресор - і є країна, на яку напали. І можна сміливо казати, хто є хто — хто агресор, а хто жертва.

ОРБАН 12 РОКІВ НЕ ДАВАВ ІНТЕРВ'Ю НЕЗААНГАЖОВАНИМ ЗМІ

- Наскільки на цьому фоні угорське суспільство сприймає вас, Telex, як незалежне ЗМІ, наскільки значним є суспільний запит на таку подачу інформації?

- Telex — це не опозиційне медіа. Ми не просто ті, хто критикує уряд, ми намагаємося дати реальну оцінку тому, що відбувається в Угорщині. У нашій країні уряд намагається завжди створити таку матрицю, що от є проурядові ЗМІ, а є опозиційні, які на грантах та фінансуються політичними силами, тобто просувають свою інформацію, і їм не варто вірити.

Ми не належимо ні до того, ні до іншого табору. Працювати в такій ситуації нелегко. Так, часом наш уряд робить вигляд, що начебто ми живемо в нормальній країні, де є свобода слова, де політики відкриті та спілкуються зі ЗМІ. На практиці це зовсім не так, просто навіть письмові запити ігноруються: на 45 із 50-ти відповіді ми не отримуємо узагалі, а решта 5 — це переважно формальні відписки на кшталт “повідомляємо вам, що у країні введено надзвичайний стан і ми маємо право відтермінувати відповідь на ваш запит”. Або дають посилання на висловлювання того чи іншого політика, яке десь уже звучало в проурядових ЗМІ.

Орбан 12 років не давав інтерв'ю не проурядовим ЗМІ. У нього є щотижневі інтерв'ю на держрадіо по п'ятницях, але це монолог. Це найсумніше явище, яке може бути у сфері медіа в європейській країні. Ніхто собі не міг уявити 10 років назад, що Угорщина, член ЄС та НАТО, матиме такий режим. І що буде такий підхід до роботи ЗМІ. І що будуть люди, які настільки охоче це сприйматимуть - і це без жодних загроз, бо в нас не той тип диктатури, як в росії, де люди бояться за своє життя та здоров'я. В росії режим має кнут і цукор, а в Угорщині - тільки цукор.

ЯКИЙ ВІН — ЦУКОР ОРБАНА?

- А можете детальніше розказати, що це за "цукор", яким режим Орбана годує угорців, що вони так радо його підтримують уже роки й роки підряд? Це премії, пенсії, що ще?

- Так, безперечно, основа — це фінанси. Це зарплата — причому вона може бути невеликою, але людям важливо, аби вона була стабільною. Уряд обіцяє цю стабільність в обмін на підтримку. Також це можливість працювати, можливість кар'єрного росту — тобто люди лояльні до влади, щоб мати доступ до посади, бо розуміють, що інакше вони б її не мали. Часом, за моїми спостереженнями, угорці навіть більше лояльні до уряду, ніж від них того вимагається.

- А в чому парадокс?

- Чому парадокс? Його нема. Все простіше: гроші, інерція системи.

- Стабільність? Бажання стабільності в житті?

- Або навпаки, - нестабільність зовні, що може загрожувати твоїй стабільності. Безальтернативність.

- Цікаво, в чому може бути безальтернативність в Угорщині, яка є європейською країною?

- Я маю на увазі цю безальтернативність саме в ЗМІ — бо в нашій сфері коло звужується, і це відчутно. Зараз не 90-ті роки, коли була можливість заробити, коли зарплати були вищі набагато.

- Тобто в угорських ЗМІ якщо ти не лояльний — не виживеш?

- Це так, і більшість медійників це розуміють. У мережі є навіть записи розмов між редакторами та журналістами, де редактор новин урядового холдингу прямо каже підлеглому: ти або розумієш і робиш, а як ні, то тих, хто не розуміє, мені тут не потрібно.

УГОРСЬКІ ЛІКАРІ — ТРАДИЦІЙНІ ПРАВІ КОНСЕРВАТОРИ

- Хто іще є надійною опорою Орбана? Бюджетники?

- У вчителів та медиків не надто великі зарплати насправді. Та й якщо ти хірург, від тебе не вимагають політичної лояльності до Орбана. От якщо ти директор лікарні, то інша справа. Але все одно тиску немає. Утім, медики підтримують Орбана. В Угорщині лікарі традиційно були переважно консервативно правими. І оскільки Фідес (партія, лідером якої є В.Орбан. - ред.) зайняла цю нішу, інстинктивно багато лікарів підтримує уряд, оцю консервативну, християнську, праву, як вони себе називають, партію.

- Так само і з вчителями?

- З учителями інакше. Особливо зараз, коли йдуть забастовки. Є така стаття “громадянська непокора” - в законі прописано, що вчителі не можуть залишати місце роботи, переривати навчальний протест задля участі в протестах. В таких рамках вчителям важко створити соціальну напругу в країні. Та й у них, треба сказати, більше різноманіття у політичних поглядах, аніж у лікарів. Але тут є й інший момент — в Угорщині всі школи підконтрольні державі, ті, що раніше належали церквам чи фондам, також. Відтак держава поступила хитро — вона зробила безкоштовними підручники, зате скоротила вибір щодо інформації в цих підручниках. Ми всі були свідками, як висловлювання про Україну в угорських підручниках спричинило міжнародний скандал. На мою думку, тут спрацювала оця сама лояльність до уряду без його на те вимоги. Навряд чи хтось в уряді спеціально вимагав такого висвітлення в шкільних підручниках. Цей скандал виявило видання Telex, до речі.

- Чи є реакція на нього у вигляді якось конкретної дії?

- Начебто нове видання цього підручника буде змінене. Уточню, що цей робочий зошит був виданий десь у 2018 році - тобто до відкритого вторгнення росії в Україну, але вже після 2014-го, після окупації Криму та Донбасу.

Я хочу сказати, що таких жестів щодо підручників уряд не вимагає. Але освітяни самі їх роблять. От що стосується новин — там є конкретні вимоги, це відомо зі слів кореспондентів, які працювали на проурядові медіа. Їхні новини рецензують не тільки в офісі ЗМІ, але й в уряді і дають вердикт, якщо новини не підходять за якимись параметрами: переробити, оприлюднити не в праймтайм, тощо.

РЕШТА УГОРСЬКИХ ПОЛІТИКІВ НА ТЛІ ОРБАНА - ЛЮБИТЕЛІ

- Наскільки реальним є імідж Будапешта як столиці, що не сприймає політики Орбана? Чи справді це анклав опозиції до Орбана та його партії Фідес у державі? І чи правда, що підтримують владу в основному провінційні містечка та села?

- Географічно це так. Столиця не проурядова, із 18 депутатських місць 17 опозиційних в Будапешті. А в решті міст та регіонах — так, це переважна підтримка уряду. У великих за угорськими мірками містах (до 100 тисяч жителів) та обласних центрах ця підтримка уряду та урядової партії менша, хоча й сильніша, ніж у столиці. І це не тільки в Угорщині так. Так і в Туреччині з підтримкою Ердогана, і в Америці з Трампом. Це закономірність: де вищий рівень життя, фінансові потоки, освіта — там більше свободи. Але в багатих містах також є підтримка режиму, бо люди вважають, що мораль та демократичні цінності — це одне, а фінанси — це інше, і треба дивитися, що вигідніше.

Пам'ятаймо, що Орбан почав у 90-х як соціальний ліберал, він очолював Європейську ліберальну асоціацію. У 2000 році Фідес перейшов у консервативний бік, і його виборці з лібералів перейшли за ним. Це насправді великий фокус, трюк і талант Орбана — те, що він зміг зробити переворот на 180 градусів - і отримати та втримувати протягом усіх цих років переважаючу підтримку в угорському суспільстві.

- А чи можете пояснити, у чому цей трюк Орбана?

- У нього є бачення, а також відчуття місії, переконання, що він робить все правильно для країни. Плюс особисте прагнення влади в найглибшому сенсі цього слова. Він прагне влади, як хижак. І він зміг організувати, будучи в опозиції, з 2002-го по 2010-й, своє коло ЗМІ. Він розумів, що без медіа — ніяк, він методично на це працював роками, і зараз має результат. Це дуже чітка та строга ієрархія, вибудовувана роками.

- Тобто фокус Орбана в тому, що він готувався?

- Так, безперечно, він довго готував собі ґрунт. І тому тепер міцно стоїть. Поруч із ним усі політики в Угорщині — опозиційні, ліберальні, виглядають як хлопчики, здаються наївними любителями. Він тут професіонал, навіть у воєнному сенсі слова, який розуміє, чого хоче від ситуації, і бере це. Має силу і може її показати.

- Тобто він такий собі вождь для угорців?

- Абсолютно. Угорці бачать в ньому лідера, вождя. У нас навіть є таке, що в сім'ях сваряться через ставлення до Орбана. Якщо чоловік лояльний до уряду, а жінка ні — це впливає на стосунки. Дивне відчуття, коли спостерігаєш таке в суспільстві. Такого не було 20 років тому, навіть 12 років тому такого не було.

НЕ ДИКТАТУРА, АЛЕ КЕРОВАНА ДЕМОКРАТІЯ

- З огляду на все це — як ви прогнозуєте розвиток ситуації? У вас почалася чергова каденція Орбана, вибори він виграв, законно править. Тобто ще чотири роки поглиблюватиметься цей процес керованої демократії в угорському суспільстві?

- Що стосується свободи виборів, тут треба сказати: це демократичний процес, ніхто в Угорщині не голосує під примусом, не вкидуються бюлетені, нема маніпуляцій. Але це стосується саме дня виборів. А якщо оцінювати саму виборчу кампанію — вона маніпулятивна. Йдеться про доступ до ЗМІ, до грошових потоків, до можливості уряду на них впливати. З цієї точки зору бій за уми й серця виборців в Угорщині нерівний. Тому я не можу назвати вибори в Угорщині вільними до кінця.

- Це зрозуміло, такі ж методики використовуються в інших країнах. Але я запитувала не про те. Цікавить, з чого ви виходите, коли моделюєте ситуації в розвитку на наступні роки? Як буде далі в Угорщині?

- Є такий старий угорський фільм 70-х ще років, і там є така фраза героя: “Ну, тепер тут будемо жити”. От, власне, ця фраза зараз все й характеризує. Це якась така, знаєте, легка апатія: ось є як є. Як погода — пристосовуйся і одягайся відповідно.

Але можна оцінювати й інакше. Адже в деякій мірі угорське суспільство повернулося в своє історичне русло: імперська доба, Гортівський режим під час Другої світової війни...  Нам, можливо, просто пощастило з 1990-х років по 2010-й мати справжню демократію, коли через вибори можна було міняти уряд. А в 2010 році ми повернулися в історичне русло, що, виявляється, не таке вже й чуже для угорського суспільства. Думаю, історія таки грає значну роль, провокує оці несвідомі процеси — і в росії також... Адже політики — це продукт суспільства. Я не хочу говорити, що люди дурні чи суспільство дурне. Ні! Суспільство саме створює площину для цих маніпуляцій, для існування режиму. Імунітет у суспільства такий.

Але зрештою, в кінцевому рахунку все рівно економіка вирішує шанси виживання політиків. Хоча шукати при складній економічній ситуації ворогів — це, насправді, панацея для уряду. І уряд успішно на цьому полі працює. У нас в різний час були ворогами Брюссель, Сорос, ЗМІ, геї, тепер ось вчителі...

І якщо із пошуками ворогів усе зрозуміло, то насторожує інше. Коли була пандемія, Орбан називав цифри нових хворих на ковід по Угорщині і по сусідніх країнах, і завжди додавав: “ми ж не хочемо себе вирвати із контексту Європи”. Начебто йдеться про пандемію, але в той же час ріже вухо це “вирвати країну із контексту Європи”. Бо це свідома маніпуляція. У контексті його нещодавньої фрази, мовляв, подивимось, чи в 2030-х роках буде вигідно Угорщині бути в ЄС — це приготування, навіювання, призвичаювання до того, щоб потім це можна було використати вже іншому контексті. Просто аби суспільство уже до цього звикало.

І це жахливо усвідомлювати, оцінюючи роботу Орбана та тієї махіни, яка обслуговує його уряд. Тому — як ми будемо жити далі, звісно, я поняття не маю. Боюсь, що буде гірше. І в суспільстві, і в економіці, і в екології... Оптимізму якогось у мене нема взагалі. Але навіть при цьому зараз я би все одно не називав Угорщину диктатурою — хіба що ось така керована демократія і є диктатурою ХХІ століття. На нас в Угорщині не лежить страх за свою діяльність, я не переймаюся за своє життя, мої колеги також, ми не в тюрмах. Так, проти нас були кримінальні справи через професійну діяльність. Але це були такі собі “дзвіночки”, ніяких санкцій через ці справи не було. Угорщина зараз — це підконтрольний режим, так, але не диктатура. Це путінізм зразка 2008 року, але без убивств.

- Цей режим, який сформувався, може правити ще один чи два терміни? І чи є шанси, що Брюссель чи інші офіційні інституції ЄС можуть вплинути на ситуацію?

- Знаєте, слово "Брюссель" часто вживане Орбаном. Причому як мова йде про щось погане — то це Брюссель, а про добре — то це Євросоюз. І його виборці готові ненавидіти Брюссель і підтримувати Євросоюз.

Це працює. Тому Орбан домовляється з ЄС — це стосується і фондів, які мають підтримувати економіку. ЄС вимагає реальних кроків для посилення демократичної системи в Угорщині. Система насичується грошима з ЄС, і для уряду важливо це втримати. Тому так, ЄС матиме вплив на ситуацію. Але як це виглядатиме на практиці, наразі невідомо.

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-