У Будапешті відреагували на рішення про демонтаж угорського турула з Мукачівського замку

У Будапешті відреагували на рішення про демонтаж угорського турула з Мукачівського замку

Укрінформ
Держсекретар з питань національної політики Угорщини назвав шокуючою новиною те, що в Мукачівській міській раді вирішили демонтувати угорського турула з бастіону замку "Паланок" та замінити його тризубом.

Про це Арпад Потапі написав у своєму Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про демонтаж орла-турула шокуюче й обурливе. Тим паче, що скульптуру демонтували за рекордно короткий час і по обіді вже зняли", - написав він.

Потапі назвав факт демонтажу "прикрим", а крок місцевої влади Мукачева - "непродуманим і несвоєчасним, та таким, що може спрацювати проти стабільності багатонаціонального Закарпаття".

Також Потапі нагадав, що з початку російсько-української війни Угорщина допомагає Україні як добрий сусід і прийняла майже мільйон українських біженців.

У свою чергу із заявою щодо демонтажу турула з бастіону замку "Паланок" виступили в Товаристві угорської культури Закарпаття та назвали його "дивним".

Раніше повідомлялося, що 13 жовтня в Мукачеві рішенням міської ради демонтували орла-турула, що є символом угорського реваншизму, з бастіону Мукачівського замку "Паланок". Його замінять на український тризуб.

Історично орел-турул знаходився на бастіоні Мукачівського замку із 1986 року - його встановили тут як один іх семи пам’ятників на честь тисячоліття приходу угорських племен. Вперше турула демонтували в замку за часів Чехословаччини, у 1924 році, згодом в радянські часи бронзову скульптуру вагою близько тонни переплавили. У 2008 році копію того турула зробив скульптор Михайло Белень коштом американського бізнесмена угорця з Мукачева Імре Пака.

Читайте також: Угорщина в ООН: Україна має право на звільнення своїх територій

Як повідомлялося, орел-турул є символом Угорщини. Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, – важливий національний символ для угорців. Хоча він і не є офіційним гербом угорської держави, проте в першій половині XX ст. турул використовувався як символ прихильниками правоконсервативних сил в Угорщині. Був особливо популярним серед прихильників ідеї т.зв. Великої Угорщини, що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-