На церемонію нагородження Нобелівської премії не запрошуватимуть посла Ірану

На церемонію нагородження Нобелівської премії не запрошуватимуть посла Ірану

Укрінформ
Фундація Нобеля не запрошуватиме посла Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії у грудні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Фундації.

У Фундації зазначили, що цього року Нобелівський фонд вирішив дотримуватися дипломатичної політики Швеції та Європи, не запрошуючи росію та білорусь на церемонію через вторгнення росії в Україну. Тепер же Фундація вирішила не запрошувати і посла Ірану через ситуацію, що відбувається в країні у зв’язку із насильницьким придушуванням протестів там.

Читайте також: Нобелівська лауреатка Матвійчук попросила Макрона допомогти зі звільненням політв'язнів

«Ми вважаємо, що, враховуючи серйозну ситуацію, яка загострюється, посла Ірану не слід запрошувати на церемонію вручення Нобелівської премії», - йдеться у заяві.

Церемонія вручення Нобелівської премії та банкет відбудуться 10 грудня у Стокгольмі. Зазвичай на такий захід запрошують і дипломатичних представників держав у Швеції.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод», керівник білоруського правозахисного центру «Вясна» Алесь Біляцький та російська правозахисна організація «Меморіал».

Читайте також: Послів рф та білорусі не запрошуватимуть на церемонію вручення Нобелівської премії

Іран охопили масові протести після загибелі 22-річної Махси Аміні від рук так званої поліції моралі. Режим у Тегерані вдався до жорстокого придушення протестних настроїв, а також до інших обмежувальних заходів, у тому числі відключення інтернету.

Євросоюз запровадив обмежувальні заходи проти 11 осіб та чотирьох установ Ірану, причетних до загибелі Аміні, а також до репресій проти учасників акцій протесту. Уряд США оголосив про запровадження санкцій проти 12 фізичних осіб та двох організацій, які були безпосередньо залучені до дій режиму в Тегерані щодо жорстокого придушення масових протестів та репресій активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-