У музеї в Нідерландах екоактивісти атакували відому картину Вермера

У музеї в Нідерландах екоактивісти атакували відому картину Вермера

Відео
Укрінформ
У Гаазі кліматичний активіст намагався приклеїти себе до однієї з найвідоміших картин нідерландського художника Яна Вермера “Дівчина з перловою сережкою”.

Про це повідомляє NOS, передає Укрінформ.

“Кліматичний активіст намагався приклеїти себе до картини “Дівчина з перловою сережкою” в музеї Мауріцгейс. Його та ще двох кліматичних активістів затримала поліція”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що один з них притиснувся головою до скла картини, другий вилив червону рідину, схожу на фарбу, а третій - приклеїв руку до стіни поряд із картиною. Полотно не постраждало.

Читайте також: У Німеччині екоактивісти сплюндрували картину Моне

Всі троє затриманих мають бельгійське громадянство.

У своїй заяві музей наголосив, що “мистецтво беззахисне” і будь які спроби завдати йому шкоди з будь-якою метою є неприйнятними.

Зала, де висить картина, наразі закрита. Поліція проводить розслідування.

У нідерландській музейній спільноті висловили обурення цією акцією. Як зазначає NOS, Асоціація музеїв назвала дії активістів жахливими та болісними. Працівники різних нідерландських музеїв висловили співчуття колегам з музею Мауріцгейс, а також наголосили, що не можна дозволити, аби культурний сектор був мішенню для вандалізму.

“Демонстрація - це чудово, і кожен має право висловитися. Але будь ласка, дайте спокій нашій спільній спадщині”, - зазначив державний секретар з питань культури Гюнай Услу.

Відвідувачі, які стали свідками інциденту, негативно оцінили такі акції, оскільки не вбачають зв’язку між кліматичною кризою та музеями.

Останнім часом у всьому світі розгорнулася ціла кампанія подібних кліматичних акцій в музеях. Відомі картини кліматичні активісти вимащували їжею або приклеювалися до них. Наприклад, у Німеччині в музеї Барберіні (Потсдам) кліматичні активісти облили картину Клода Моне картопляним пюре.

У Лондоні кліматичні активісти облили супом шедевр Ван Гога за 86 млн євро.

Читайте також: Грета Тунберг не планує робити політичну кар’єру

Подібна акція біля відомого в Нідерландах твору мистецтва відбулася вперше.

Більшість цих дій вчиняє група Just Stop Oil. У такий спосіб вони хочуть закликати уряди країн припинити використання викопного палива. Активісти в музеї Мауріцгейс у Гаазі також носили футболки з написом Just Stop Oil.

Фото: Lex van Lieshout/ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-