У Польщі одночасно демонтували чотири пам’ятники червоноармійцям

У Польщі одночасно демонтували чотири пам’ятники червоноармійцям

Фото, відео
Укрінформ
У Польщі одночасно у кількох місцях країни відбувся демонтаж чотирьох пам’ятників на честь червоної армії.

Їх демонтаж транслювався у прямому ефірі на сайті Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі та соцмережах регіональних відділів Інституту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова IPN Польщі Кароль Навроцький, який відвідав місце демонтажу радянського пам’ятника в населеному пункті Глубчице Опольського воєводства (південний захід РП), під час брифінгу для ЗМІ підкреслив, що відбувається демонтаж символу радянської системи, яка пліч-о-пліч з Адольфом Гітлером розпочала Другу світову війну, а також символу системи, яка після 1945 року підпорядкувала і колонізувала пів Європи, зокрема і Польщу.

“Це символ системи, дух якого перейняла сучасна російська федерація, яка в ціннісній і ментальній площині відповідає за смерть українців сьогодні, в XXI столітті”,- наголосив Навроцький.

Читайте також: Посол України в Австрії: Символіка російської війни має бути заборонена

Він додав, що цей пам’ятник є також символом брехні та перекручування історії, оскільки в 1945 році радянські солдати не принесли до Польщі свободу, а “чергове поневолення”.

Навроцький навів приклади, коли радянські солдати вбивали невинних поляків у різних населених пунктах після так званого звільнення територій від нацистів.

Голова IPN зазначив, що в росії зараз передбачено кримінальне переслідування за демонтаж пам’ятників радянської доби, зокрема і за кордоном.

“Це показує, яка ментальність російської федерації: вона хоче впливати на те, як виглядає право і реалізація права у вільній і незалежній Польщі”, - констатував він.

Читайте також: У Фінляндії демонтували останній пам'ятник Леніну

За його словами, він та інші представники IPN Польщі є під загрозою переслідування з боку слідкому рф за демонтаж радянських пам’ятників в Бжегу, Мальборку і Валбжиху. Навроцький висловив припущення, що, ймовірно, в росії відкриють на них нові справи і за сьогоднішній демонтаж кількох пам’ятників червоноармійцям.

“Але Польща є незалежною країною, а не російською колонією, як це було за комунізму, і демонтаж пам’ятника є свідченням цього”, - резюмував голова польського Інституту.

Демонтаж пам’ятників червоноармійцям, крім населеного пункту Глубчице, відбувся також в Бичині Опольського воєводства, Боболіцах Західнопоморського воєводства на північному сході країни та Сташові Свєнтокшиського воєводства на південному сході РП.

Усі чотири пам’ятники вдячності червоній армії було встановлено в цих населених пунктах в 1945 році.

Читайте також: Сенат Польщі визнав російську владу терористичним режимом

Як відомо, у березні цього року голова ІPN Навроцький закликав органи місцевого самоврядування Польщі активізувати процес декомунізації й усунення з публічного простору усіх назв та символів, які вшановують особи, організації та людей, які символізують комуністичну епоху.

У Польщі останнім часом було демонтовано кілька пам’ятників радянської доби, зокрема червоній армії чи радянським генералам. В усіх випадках це викликало різкий протест посольства рф у Польщі та МЗС росії.

Фото: Instytut Pamięci Narodowej

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-