Ізраїль не ігноруватиме «небезпечне зближення» росії та Ірану – Лапід

Ізраїль не ігноруватиме «небезпечне зближення» росії та Ірану – Лапід

Укрінформ
Ізраїль все більше занепокоєний зближенням росії та Ірану на тлі постачання безпілотників іранського виробництва для атак по території України.

Про це заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід у інтерв’ю The Jerusalem Post, передає Укрінформ. 

«Частина роботи, якою ми займаємося, пов’язана з дуже небезпечною близькістю, яка створюється між росією та Іраном. Це не те, що ми збираємося ігнорувати або з чим плануємо нічого не робити... тому те, що ми маємо робити, – це щодня переоцінювати й реагувати», – сказав Лапід.

За його словами, Ізраїль проводить консультації зі США щодо цієї ситуації. Крім того, минулого четверга Лапід розмовляв із главою МЗС України Дмитром Кулебою.

Читайте також: Українські євреї звернулися до Ізраїлю - просять допомоги у боротьбі з іранськими дронами

Відповідаючи на запитання, що заважає Ізраїлю надати Україні системи ПРО, Лапід відповів, що держава намагається збалансувати два чинники.

Він зазначив, що Ізраїль «стоїть на боці України». Зокрема, проголосував у Генеральній Асамблеї ООН за невизнання анексії тимчасово окупованих РФ територій України та став єдиною у світі державою, що побудувала польовий госпіталь для наших захисників. Водночас Лапід наголосив на необхідності «постійного захисту інтересів національної безпеки Ізраїлю».

Як пише видання, прем’єр-міністр не уточнив, чи пов’язана частково відмова від надання зброї для України із механізмом запобігання конфлікту з росією, який дозволяє Ізраїлю бити по іранських об’єктах на території Сирії без зіткнення з розміщеними там силами рф.

Читайте також: Нетаньягу обіцяє розглянути надання Україні зброї у разі обрання прем'єром Ізраїлю

«Тож ми будемо підтримувати Україну. Ми будемо проактивними в підтримці України, але ми будемо враховувати інтереси національної безпеки Ізраїлю», – підсумував Лапід.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиційної партії країни Біньямін Нетаньягу висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо надсилання оборонного обладнання в Україну.

Читайте також: Ізраїль надав Україні розвіддані для знищення іранських дронів - NYT

З початку повномасштабної агресії росії проти України український уряд неодноразово звертався до Ізраїлю з проханням надати захисне озброєння, зокрема системи ППО. За надання Україні військової допомоги висловлювався і міністр ізраїльського уряду у справах діаспори Нахман Шай.

У понеділок міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з ізраїльським колегою Бенні Ганцом шляхи розвитку двосторонньої співпраці.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-