Венеційська комісія визнала законною заборону у Молдові символіки вторгнення рф в Україну

Венеційська комісія визнала законною заборону у Молдові символіки вторгнення рф в Україну

Укрінформ
Венеційська комісія вважає, що запроваджена у Молдові заборона демонстрації символіки, яку використовують російські військові у війні проти України, є законною та пропорційною.

Про це йдеться у висновку, ухваленому юридичними та конституційними експертами Венеційської комісії РЄ під час пленарного засідання 21-22 жовтня, передає Укрінформ.

«У контексті війни заборона на демонстрацію певної символіки, яку використовували російські збройні сили під час вторгнення в Україну, прийнята парламентом Молдови у квітні 2022 року, відповідає вимогам законності, легітимності та пропорційності», - йдеться у висновку.

Комісія вважає правдоподібним твердження, що існує нагальна суспільна потреба запровадити таке обмеження свободи вираження поглядів, і що демонстрація таких символів, які використовуються російськими військовими під час агресії проти України, «може створити реальну та безпосередню небезпеку заворушень і загрозу національній безпеці та правам інших, у тому числі українських біженців у країні».

Наголошується також, що швидке ухвалення цієї заборони парламентом було виправдане терміновістю питання у зв'язку з агресією рф проти України.

Водночас Комісія надала ряд рекомендацій щодо запровадження чіткої конкретизації у законодавстві категорій символіки, «створеної шляхом стилізації», іншої забороненої символіки та термінів «пропаганда чи героїзація» стосовно екстремістській діяльності, а також уточнення порядку застосування санкцій.

Читайте також: Рада очікує на висновок Венеційської комісії щодо законопроєкту про відбір суддів КСУ

Як повідомлялося, парламент Молдови у квітні заборонив використання символів Z, V і георгіївської стрічки як символів воєнної агресії.

Уряд Молдови звернувся до Веніційської комісії по висновок від імені парламентської фракції Блоку комуністів і соціалістів, яка виступає проти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-