Китай намагатиметься підняти рівень народжуваності – Сі Цзіньпін

Китай намагатиметься підняти рівень народжуваності – Сі Цзіньпін

Укрінформ
Влада Китаю має намір вжити заходів для підвищення рівня народжуваності в країні через побоювання, що скорочення населення, яке спостерігається в Китаї останніми роками, може завдати значної шкоди другій за величиною економіці світу.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова КНР Сі Цзіньпін під час виступу на відкритті XX з’їзду Комуністичної партії Китаю в Пекіні, повідомляє Reuters.

«Ми запровадимо політику підвищення рівня народжуваності та будемо реалізовувати проактивну національну стратегію у відповідь на старіння населення», - заявив Сі Цзіньпін.

Попри те, що населення Китаю є найбільшим у світі й наразі становить близько 1,4 мільярда, цього року демографи очікують падіння народжуваності до рекордно низького рівня нижче 10 мільйонів, порівняно з минулорічними 10,6 млн, що вже було на 11,5% менше, ніж у 2020 році.

Влада КНР впроваджувала політику обмеження народжуваності, однієї дитини, з 1980 по 2015 роки, а потім перейшла до політики трьох дітей, визнавши, що нація перебуває на межі демографічного спаду.

Зафіксований у Китаї у 2021 році коефіцієнт народжуваності 1,16 став одним із найнижчих у світі та нижчим за встановлений Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) коефіцієнт 2,1 для підтримання стабільної кількості населення працездатного віку.

Читайте також: Китай ніколи не відмовиться від права застосовувати силу проти Тайваню – Сі Цзіньпін

Впродовж останніх кількох років влада Китаю намагалася стимулювати народжуваність, запроваджуючи нижчі податки для родин із дітьми, подовжені декретні відпустки, підвищене медичне страхування, житлові субсидії та додаткові виплати на третю дитину.

Проте останні соціологічні опитування вказують на те, що бажання китайських жінок мати дітей є найнижчим у світі.

Демографи наполягають на недостатності вжитих урядом заходів та вказують на такі проблеми, як високі витрати на освіту, низькі зарплати та надто тривалий робочий день, які також потребують вирішення.

Читайте також: Сі Цзіньпін: Китай прискорить створення армії світового рівня

Як повідомлялося, в Пекіні за участю майже 2300 делегатів розпочався XX з’їзд Комуністичної партії Китаю, на якому, як очікується, нинішній голова КНР Сі Цзіньпін буде переобраний на третій п’ятирічний термін на чолі партії та отримає безпрецедентний за останні 50 років історії Китаю обсяг повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-