ЄС обіцяє відповідь на створення «російсько-білоруського угруповання військ»

ЄС обіцяє відповідь на створення «російсько-білоруського угруповання військ»

Укрінформ
Євросоюз закликає білорусь припинити дозвіл на використання власної території як пускового майданчика для російських ракет та застерігає від створення «російсько-білоруського угруповання військ», оскільки такий крок білоруського режиму спрямований та ескалацію агресії та не залишатиметься без відповіді з боку ЄС.

Про це 10 жовтня у Брюсселі на брифінгу для преси повідомив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми взяли до уваги фальшиві звинувачення режиму лукашенка проти України, що Україна, мовляв, планує атаку проти білорусі. Це абсолютно безпідставне та обурливе звинувачення, яке є абсолютно неприйнятним. Україна є жертвою агресії, а не агресором. Ми нагадуємо білоруському режиму, що проти України здійснюється жорстока та злочинна атака, яка суперечить Хартії ООН, і ми закликаємо режим у мінську утримуватися від будь-якого залучення білорусі до цієї агресії», – наголосив Стано.

Він зауважив, що ЄС закликає режим у мінську негайно зупинити дозвіл на використання території білорусі як пускового майданчика для ракетних ударів проти України, включаючи нещодавні ракетні обстріли та атаки дронів проти української території.

«Ми чули, що лукашенко оголосив про створення так званої російсько-білоруської групи військ. Ми поки не знаємо деталей, але якщо це буде тривати, це означатиме ще один напрямок ескалації та не залишиться без відповіді з боку Європейського Союзу. Ці заходи лукашенка загострюють ситуацію з безпеки в усьому регіоні. Дозвольте мені нагадати, що всі ці кроки білоруського режиму йдуть проти волі більшості білоруського населення, і відповіддю на них будуть нові та суворі обмежувальні заходи з боку ЄС», – підкреслив речник ЄС.

Стано нагадав, що високий представник ЄС Жозеп Боррель рішуче засудив варварську атаку росії проти цивільного населення та цивільної інфраструктури України, що була скоєна сьогодні вранці. Ці варварські та боягузливі атаки лише демонструють, що росія вдається до невибіркового бомбардування цивільних об’єктів, що є прямим порушенням міжнародного гуманітарного права та дорівнює воєнному злочину. Всі, хто винен у таких діях, будуть притягнуті до міжнародної відповідальності.

В свою чергу, за словами Стано, ЄС буде продовжувати допомагати Україні у всіх необхідних вимірах – в економіці, у політичних та дипломатичних зусиллях на міжнародній арені, та, безумовно, у військовій допомозі, яку ЄС надає силам оборони України для захисту власної країни та цивільного населення. Наразі ЄС опрацьовує надання Україні чергового, шостого, пакету такої військової допомоги в рамках так званого міжурядового Європейського фонду миру.

Читайте також: лукашенко доручив кдб провести «заходи контртерористичного характеру»

Як повідомлялося, російські війська вранці 10 жовтня здійснили численні обстріли цивільних міст практично по всій території України. Ці атаки були спрямовані проти цивільної інфраструктури та проти цивільного населення, вони потягнули численні жертви серед цивільних людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-