У росії оновили реєстр «іноагентів» - у списку письменник Глуховський і репер Оксимирон

У росії оновили реєстр «іноагентів» - у списку письменник Глуховський і репер Оксимирон

Укрінформ
російський мін'юст оновив список "іноагентів". Тепер до нього, зокрема, включено письменника Дмитра Глуховського та репера Оксимирона (Мирон Федоров). 

Глуховського включено в реєстр ЗМІ — «іноземних агентів», а Оксимирона - до спису фізосіб — «іноагентів».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на відповідні списки.

До реєстру ЗМІ — «іноагентів» також вписано журналістку Євгенію Балтатарову та соціолога Іскендера Ясавєєва.

Крім того, до списку фізосіб-«іноагентів» включено журналістку Ірину Сторожову та правозахисницю Альону Попову. Заявлено, що Оксимирон, Сторожова та Попова «здійснюють політичну діяльність» на користь України. «Іноземним джерелом» Сторожової, крім того, заявлено «Радіо Свобода», Попової – «Радіо Свобода» та «Голос Америки».

Читайте також: У росії оголосили «іноагентом» Максима Галкіна

Письменник Дмитро  Глуховський, автор культової трилогії «Метро 2033-3024-2035». після повномасштабного російського вторгнення в Україну послідовно висловлювався проти війни. У червні його оголосили у федеральний розшук у кримінальній справі щодо «фейків» про російську армію.

Репер Оксимирон після початку війни скасував виступи в рф, залишив країну та дав кілька концертів на підтримку українських біженців. У серпні московська прокуратура вимагала визнати його пісню "Останній дзвінок" екстремістською.

Читайте також: У рф визнали «іноагентами» журналістку Латиніну та історикиню Ейдельман

Іскендер Ясавєєв – доктор соціологічних наук, автор колонок видання Idel.Реалії. Громадський активіст брав участь в акціях проти вирубки гаю та засипки річки Казанки, на підтримку Олега Сенцова, в антивоєнних акціях.

Євгенія Балтатарова - відома у Бурятії журналістка, блогер та громадський діяч. 1 березня співробітники ФСБ провели у квартирі Балтатарової обшук у рамках кримінальної справи про шахрайство з використанням засобів мобільного зв'язку. Після обшуку вона вирішила залишити росію. Проти неї було заведено за статтею про дискредитацію та фейки щодо російської армії.

Ірина Сторожова – журналістка опозиційного видання SotaVision, хабарівська політична активістка. Організовувала пікети на підтримку арештованого екс-губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала.

Читайте також: «Были холопами, стали рабами»: Пугачова відповіла своїм критикам у росії

Альона Попова – феміністська активістка, фундаторка мережі взаємодопомоги для жінок "Ти не одна". Балотувалася до держдуми від партії "Яблуко".

У результаті тепер у реєстрі ЗМІ – «іноагентів» перебувають 186 фізичних та юридичних осіб; до списку фізосіб - «іноагентів» включено 32 особи.

Як повідомляв Укрінформ, російська співачка Алла Пугачова оприлюднила в соцмережах «звернення до мін'юсту рф», в якому попросила зарахувати себе «до лав іноагентів своєї улюбленої країни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-