Боррель: Зараз ми маємо будувати Європейську політичну спільноту без путінської росії

Боррель: Зараз ми маємо будувати Європейську політичну спільноту без путінської росії

Укрінформ
Президент рф володимир путін відкрито оголосив Захід ворогом та зачинив двері для діалогу і для участі росії в Європейській політичній спільноті.

Як повідомляє Укрінформ, про це у власному блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Ворог, на якому він (путін – ред.) зосередив увагу, вже не була Україна, якій він відмовив в праві на існування та звинуватив у «нацистському керівництві». Ні, головною ціллю цього разу був «колективний Захід»…. Вибір путіна та його промова (щодо незаконного приєднання до росії тимчасово окупованих територій України - ред.) демонструють, наскільки щільно він закрив двері до діалогу, дипломатії та до мінімально можливого почуття людяності. Він лише веде свою країну далі шляхом війни, ескалації та ізоляції. Це, безумовно, викликає тривогу», - зауважив Боррель.

Він нагадав, що у своїй промові очільник кремля, зокрема, засудив Захід за «тоталітаризм, деспотизм та апартеїд», звинуватив у прагненні перетворити росію на «колонію». путін навіть стверджував, що на Заході «саме придушення свободи набуло ознак релігії: прямого сатанізму». Все це лише засвідчило, наскільки небезпечною та викривленою є уявлення путіна про світ, і як далеко росія віддалилася від решти Європи протягом кількох минулих років.

«Зараз ми знову вступили у нову фазу історії. росія розпочала жорстокий наступ на базові положення європейського та міжнародного правопорядку, що склався після завершення «холодної війни». В осяжному майбутньому, ймовірно, поки путін буде при владі, неможливо задумуватися про новий порядок безпеки або про європейську «архітектуру миру», де путінська росія могла б бути складовою частиною та знову поділяла спільні принципи. росія залишається географічним сусідом та членом міжнародної системи, - але просто зараз ми маємо будувати Європейську політичну спільноту без путінської росії», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Промова путіна свідчить про його поразку та втрату зв'язку з реальністю – Боррель

Як вже повідомлялося, 30 вересня у кремлі відбулася нелегітимна церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» і «лнр», а також захоплених армією росії територій Херсонської та Запорізької областей України, після проведення псевдореферендумів 23-27 вересня. Міжнародне співтовариство визнало незаконність цього інсценованого «волевиявлення».

6-7 жовтня в Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбувається неформальний саміт ЄС, який у перший день роботи розгляне ініціативу створення Європейської політичної спільноти. Як очікується, в обговоренні візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Другий день саміту, власне, засідання Європейської Ради, будуть присвячені розгляду усього комплексу питань, що пов’язані із російською агресією проти України, включаючи продовження підтримки України у її боротьбі з російським вторгненням, шляхи подолання енергетичної кризи в ЄС та реагування на зростання цін на глобальному ринку енергії та продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-