Євроатлантичний спурт України, знову путінська анексія та газопровідна драма

Євроатлантичний спурт України, знову путінська анексія та газопровідна драма

Три події світу
Укрінформ
Володимир Зеленський заявив про початок прискореної процедури вступу України до НАТО

владімір путін поєднав демонстрацію готовності вкрасти шматок території нашої держави з виверженням ненависті та зневаги до Заходу. Запуск Baltic Pipe співпав у часі з проблемами NordStream.

Україна починає процедуру прискореного вступу до НАТО. Про це Володимир Зеленський заявив після геополітично-грабіжницького перфомансу у кремлі, зумівши суттєво відкорегувати порядок денний світових медіа. Щоправда, наші провідні західні партнери заяву Президента України сприйняли, м’яко кажучи, без захвату, на відміну від лідерів 9 постсоціалістичних держав, які Україну гуртом підтримали. Як і багато чого у нашому житті заява Зеленського має неоднозначний характер. З одного боку, підтримка перспективи вступу до НАТО сьогодні – найвища за всю історію держави, з іншого – до завершення бойових дій з ядерною державою рф розраховувати на євроатлантичний бліцкриг, м’яко кажучи, наївно. Проте чітка визначеність з зовнішньополітичним курсом України, безумовно, грає на користь нашим суспільству та державній машині, що не означає можливість ігнорувати численні формальні вимоги, які Альянс висуває до бажаючих поповнити його лави.

російський президент вирішив продемонструвати світові власну безкарність, гучно оголосивши про публічну крадіжку 15% території України. Присутність російського істеблішменту та чотирьох маріонеткових зрадників мала надати дійству більш урочистий характер, от тільки світова спільнота устами власних очільників вже наголосила, що анексію не визнає. Не стануть підважувати власний суверенітет і Китай та Індія, та й навіть кремлівський утриманець лукашенко навряд чи спроможний визнати цей крок свого патрона. путін, який колись заявив, що «кордони росії ніде не закінчуються», власними руками запустив процес дезінтеграції рф. Який – і це треба визнати – станеться не завтра, проте виглядає неминучим.

Фото: @GAZ_SYSTEM
Фото: @GAZ_SYSTEM

Переддень старту опалювального сезону в Європі виявився драматичним. Польща, у сховищах якої чимало природнього газу, заявила про запуск газопроводу Baltic Pipe, який дозволить замінити російське «блакитне золото». Тим часом у «Газпрому» виявились проблеми з його найбільш амбітним да дорогим проєктом NordStream, підводні труби якого пошкодили невідомі. російські пропагандисти стараються переконати світ, що це справа рук американців, однак на їх слова мало хто реагує. Не менш показово, що у Старому Світі витік газу з NordStream не викликав паніки. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-