Швейцарські льодовики цьогоріч побили всі рекорди танення

Швейцарські льодовики цьогоріч побили всі рекорди танення

Укрінформ
Швейцарські льодовики ще ніколи не танули так швидко: у 2022 році було втрачено три кубічних кілометри льоду, або 6% від загального обсягу швейцарських льодовиків, які зазнали аномальної спеки влітку після засушливої зими.

Як повідомляє FranceInfo, про це йдеться у висновках експертної комісії Cryosphere Measurement Network Швейцарської академії природничих наук, передає Укрінформ.

“Це один із прямих і видимих наслідків зміни клімату. Швейцарські льодовики побили всі рекорди танення у 2022 році під подвійним впливом сухої зими та сильної літньої спеки. Було втрачено три кубічних кілометри льоду, або 6% від загального обсягу льодовиків Швейцарії. Раніше втрата у 2% за один рік вважалася “екстремальною”, - зазначає експертна комісія у звіті, оприлюдненому у середу, 28 вересня.

Читайте також: Вчені попередили про наслідки танення найбільшого у світі льодовика

І вчені вважають, що буде ще гірше.

“Неможливо уповільнити танення в короткостроковій перспективі”, — пояснює доктор Матіас Гусс, який є авторитетом у цій темі та керує Швейцарською мережею льодових досліджень.

“Якщо ми зменшимо викиди CO2 і захистимо клімат, у найкращому випадку це може заощадити приблизно третину загального обсягу у Швейцарії”, - говорить він і додає, що без цього льодовики практично зникнуть у Швейцарії до кінця століття.

Читайте також: У Швейцарії на льодовику знайшли уламки літака, що розбився в 1968 році

При цьому швейцарські експерти підкреслюють, що пошкодження були катастрофічними для невеликих льодовиків.

“Ці події також показують важливість льодовиків у спекотні та посушливі роки для постачання води та енергії”, — пояснюють вони, вказуючи, що це вирішальний момент для країни, де гідроенергетика забезпечує понад 60% загального виробництва енергії в країні.

Читайте також: У Швейцарії на льодовику знайшли уламки літака, що розбився в 1968 році

Також, йдеться у повідомленні, танення льодовиків має і менш очікувані наслідки: все частіше мандрівникам трапляються моторошні знахідки — тіла, які звільняються з льоду, в’язнями якого вони були іноді десятиліттями чи навіть століттями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-