ЄС уважно стежить за контактами між Сербією і росією

ЄС уважно стежить за контактами між Сербією і росією

Укрінформ
Євросоюз серйозно ставиться до намірів міністерства закордонних справ Сербії проводити регулярні консультації з росією у зовнішньополітичних питаннях та нагадує, що Сербія як країна-кандидат на входження до ЄС взяла на себе зобов’язання дотримуватися політики ЄС у цьому сенсі.

Про це сьогодні у Брюсселі на брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Речник ЄС нагадав, що росія вдалася до злочинного та неправомірного вторгнення та агресії проти суверенної країни – сусідньої України. Практично щоденно росія порушує Хартію ООН та міжнародне право, а російські війська вчиняють звірства проти мирного населення України. На додаток до цього, кілька днів тому росія пішла на подальшу ескалацію, оголосила мобілізацію та незаконні «референдуми» на тимчасово захоплених територіях України з метою їх анексії.

«У цих обставинах, як ми бачили, міністерство закордонних справ Сербії погодилося на регулярні консультації з міністерством закордонних справ країни, яка коїть всі ці дії. Це є дуже чітким сигналом їх наміру зміцнити подальші зв’язки між Сербією й росією і це піднімає серйозні запитання… У поточних обставинах відносини з росією не можуть будуватися за принципом «бізнес як завжди», оскільки цей режим скоїв стільки злочинів та звірств. Ми сприймаємо це дуже серйозно та слідкуємо за цим», - зауважив Стано.

Він нагадав, що Європейський Союз має дуже чітку позицію щодо відносин з країнами-партнерами, особливо з тими, що є учасниками процесу розширення ЄС. Серед них є й країна-кандидат Сербія, яка за власним рішенням оголосила входження до ЄС своїм стратегічним пріоритетом та встала на шлях європейської інтеграції, сподіваючись одного дня стати членом ЄС.

«Таке рішення й таке прагнення передбачають приєднання країн-кандидатів до важливих напрямків європейської політики, у тому числі у зовнішньополітичних питаннях», - наголосив речник ЄС.

За повідомленнями європейських ЗМІ, 23 вересня міністри закордонних справ Сербії та рф у кулуарах ГА ООН у Нью-Йорку підписали двосторонню угоду та спільний план дій щодо двосторонніх відносин між відомствами на 2023-2024 роки.

Читайте також: Угорщина не буде забороняти видачу туристичних віз росіянам — Сійярто

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня під час двосторонньої зустрічі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав сербського колегу Ніколу Селаковича узгодити політику Белграда щодо війни росії проти України з політикою Євросоюзу.

4 вересня президент Сербії Александар Вучич заявив, що Сербія не доєдналася до санкцій проти росії, бо росія не порушувала територіальну цілісність Сербії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-