Статут та ідеали ООН перебувають під загрозою - Гутерреш

Статут та ідеали ООН перебувають під загрозою - Гутерреш

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що статут Організації Об’єднаних Націй та ідеали, які вона представляє, перебувають нині під загрозою.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у вівторок під час відкриття дебатів високого рівня 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

«У той час, як люди з усіх куточків земної кулі волають про допомогу й надію, міжнародні дії щодо основних викликів - від клімату до конфліктів і забезпечення сталого розвитку - паралізовані дисфункцією і є заручниками геополітичної напруженості», - сказав він.

За словами Гутерреша, світ перебуває у «великій біді». «Розбіжності стають глибшими; нерівність наростає, виклики поширюються... Нам потрібна надія, нам потрібні дії в усіх сферах», -заявив він.

Демонструючи знімки одного з екіпажів, які транспортують морським шляхом українську пшеницю в бідні країни, генсек зазначив, що цей корабель та Чорноморська зернова ініціатива є символом надії.

Читайте також: 70 мільйонів людей можуть опинитися на межі голодної смерті через вторгнення рф в Україну – ООН

«Він пройшов Чорним морем з прапором ООН, який майорить високо й гордо. За своєю суттю цей корабель є символом того, чого може досягти світ, коли ми діємо разом… Це багатостороння дипломатія в дії. Кожен корабель також везе один з найрідкісніших товарів сьогодення: надію», - сказав Гутерреш.

Представляючи щорічну доповідь про роботу ООН, генсек зазначив: «Не плекаймо ілюзій. Ми перебуваємо в неспокійному морі. На горизонті зима глобального невдоволення. Лютує криза вартості життя. Довіра руйнується. Наша планета палає. Люди страждають, причому найуразливіші страждають найбільше».

У той час, як міжнародне співтовариство зобов'язане діяти, «ми опинилися в глухому куті колосальної глобальної дисфункції», - додав він.

За словами генсека, міжнародне співтовариство не готове або не бажає розв’язувати драматичні проблеми нашого часу, які загрожують самому майбутньому людства і долі планети.

Серед таких проблем він назвав надзвичайну ситуацією з кліматом, втрату біорізноманіття, війну в Україні, важке фінансове становище країн, що розвиваються.

Читайте також: Генсек ООН закликав Україну та рф здійснити обмін полоненими у форматі «всіх на всіх»

Генеральний секретар висловив жаль з приводу того, що світ перебуває в небезпеці й паралізований політичними розбіжностями, які підривають роботу Ради Безпеки, міжнародне право, довіру й віру людей у демократичні інститути, а також усі форми міжнародного співробітництва.

Як повідомлялося, у вівторок, 20 вересня, розпочалися загальні дебати 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, де виступають лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів ООН. Україна ставить за мету розширити взаємодію із зарубіжним країнами за рахунок Африки, Азії та Латинської Америки, а також виробити механізми притягнення росії до відповідальності за злочин агресії.

Президент Володимир Зеленський виступить на загальних дебатах в режимі відеозвернення в середу, 21 вересня, під час вечірнього засідання Генасамблеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-